Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ίδρυση  του συλλόγου ΕΡΑ.Σ.ΘΕ. “Το Θέατρον”;

 Η ομάδα όπως υπάρχει σήμερα αποτελεί  φυσική εξέλιξη της πληθώρας των  θεατρικών δράσεων της κυρίας Γιώτας  Φλήρη στα Γιαννιτσά. Θεατρικές ομάδες  σε δημοτικά σχολεία, η περιβόητη  Διασχολική Θεατρική Ομάδα Γιαννιτσών  που για χρόνια δέχθηκε εκατοντάδες  παιδιά και εφήβους από όλα τα Γυμνάσια  και Λύκεια της πόλης και το 2006 η  πρώτη παράσταση από τμήμα ενηλίκων  είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ενιαίου  θεατρικού συνόλου που τελικά  ονομάστηκε ΕΡΑ.Σ.ΘΕ. «Το  Θέατρον». Το «εράσθε», πέρα  από αρκτικόλεξο των λέξεων  Ερασιτεχνικός Σύλλογος Θεάτρου,  είναι προστακτική του ρήματος «ἐρῶμαι»  που σημαίνει ερωτεύομαι. Όλο μαζί  το όνομα του συλλόγου, λοιπόν, σας  προτρέπει να ερωτευτείτε το θέατρο!

Ποιες ήταν οι πρώτες δραστηριότητες και  παραστάσεις της ομάδας;

Οι πρώτες πρώτες δραστηριότητες ήταν  μάλλον οι παιδικές παραστάσεις της  θεατρικής ομάδας του 5ου Δημοτικού  Σχολείου Γιαννιτσών. Τώρα μιλάμε για  το 1998-2002 περίπου, έτσι; Η Ηλέκτρα,  η Μαρία και η Φωτεινή υπήρξαν μέλη  της θεατρικής αυτής ομάδας ως παιδιά  και συνεχίζουν από τότε. Η Διασχολική  Θεατρική Ομάδα Γιαννιτσών μαζί με  το παιδικό τμήμα του 5ου Δημοτικού  Σχολείου εγκαινίασαν τη θεατρική  σκηνή του Πνευματικού Κέντρου  Γιαννιτσών το 2002 με την «Αντιγόνη»  και τις «Εκκλησιάζουσες» αντίστοιχα.  

Πώς εξελίχθηκε η ομάδα μέσα στα χρόνια και  ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές της;

Το τμήμα ενηλίκων παρουσιάστηκε  πρώτη φορά το 2006. Η Διασχολική  Θεατρική Ομάδα συνέχισε να έχει  ενεργή παρουσία μέχρι και το 2016,  στη συνέχεια παρέμεινε μόνο το  τμήμα ενηλίκων. Σίγουρα από τις  σημαντικότερες στιγμές υπήρξε η  συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ολύμπου το  2017 με την «Ορεστειάδα του Έβρου»,  μια κωμική διασκευή της  Ορέστειας του Αισχύλου,  καθώς ήμασταν  το μοναδικό  ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα που  συμμετείχε ποτέ στο φεστιβάλ.

.

Ποιες παραστάσεις έχετε παρουσιάσει;  Ξεχωρίζετε κάποιες από αυτές; Και γιατι;

Η: Προσωπικά ξεχωρίζω τις Τρωάδες  του 2023, ήταν πραγματικά τρομακτικό  εγχείρημα καθώς δεν είχαμε δοκιμάσει  ποτέ ξανά κάτι τόσο έντονο και  δραματικό, ο χρόνος που είχαμε ήταν  ελάχιστος και οι πρόβες ήταν  καθημερινές. Και φυσικά το «Σεσουάρ  για Δολοφόνους» που ήταν η πρώτη  μας παράσταση ως νεοσύστατος  σύλλογος! Είχαμε  τ ρ ο μ ε ρ ή  ανταπόκριση  από το κοινό και ειλικρινά δύσκολα θα το ξεπεράσουμε!  Θα προσπαθήσουμε όμως.

Μ: Κάθε παράσταση αφήνει το  ξεχωριστό σημάδι της. Αλλά αν  χρειάζεται να ξεχωρίσω κάποια, αυτή  είναι οι «Εκκλησιάζουσες» το 2018 όπου  ο άντρας μου συνεννοήθηκε με τους  φίλους και συμπαίκτες μου και μου  έκανε πρόταση γάμου πάνω στη σκηνή  όταν υποκλίθηκα στην πρεμιέρα! Και  εννοείται το «Σεσουάρ» και τη Σόφη που  είναι ο ρόλος της ζωής μου και δεν θα  τον ξεπεράσω ποτέ.

Φ: Εγώ τις «Ανθισμένες Μανόλιες» του  2012 και το «Πάρτι της Πηνελόπης» του  2014 γιατί και στις δύο ήμουν έγκυος στις  κόρες μου, που πλέον συμμετέχουν και  αυτές σε θεατρικές μας παραστάσεις.  Από την κοιλιά στο σανίδι!

Κ: Κι εγώ τις «Ανθισμένες Μανόλιες»  γιατί ήταν η πρώτη μου επαφή με το  θέατρο.

Σ: Εγώ το «Σεσουάρ», γιατί ενώ ξεκίνησα  πριν μερικά χρόνια, αγχωμένη και  φοβισμένη στη σκηνη, συγκεκριμένα  στην πρώτη μου παράσταση είχα  μόνο μία ατάκα και έφερνα στη σκηνή  καφέδες, κατέληξα να παίζω έναν  πολύ κωμικό ρόλο σε ένα δύσκολο και  απρόβλεπτο αυτοσχεδιαστικό έργο.

 Απονομή Πλακέτας Συμμετοχής στο
Φεστιβάλ Ολύμπου 2017

 Εκκλησιάζουσες 2018

 Δωρεά στον Ερυθρό Σταυρό
Αλεξανδρείας για πλημμυροπαθείς
Καρδίτσας 2020

 Δεν είναι αυτό που φαίνεται 2023

 Σεσουάρ για Δολοφόνους 2024

Το φιλανθρωπικό έργο της ομάδας είναι  αξιοσημείωτο. Μπορείτε να μας μιλήσετε για  τις δράσεις σας σε αυτόν τον τομέα;

Η ομάδα είχε ανέκαθεν έντονο  φιλανθρωπικό προσανατολισμό.  Μέχρι και πριν τα τελευταία χρόνια, οι  παραστάσεις ως επί το πλείστον δεν  είχαν εισιτήριο αλλά κουτί ελεύθερης  συνεισφοράς, τα έσοδα του οποίου  προσφέροντας στο Γεύμα Αγάπης ή  στο Ορφανοτροφείο. Το 2012 έγινε  μια στοχευμένη προσπάθεια και τα  έσοδα των παραστάσεων «Ανθισμένες  Μανόλιες», «Μια Ελληνίδα στο  Χαρέμι» και «Στα Μυστικά του  Βάλτου» διατέθηκαν στο Νοσοκομείο  Γιαννιτσών για την αγορά μηχανήματος  χημειοθεραπείας. Το 2013, τα έσοδα  διατέθηκαν ως δωρεά για την ίδρυση  του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου  Γιαννιτσών. Το 2020, το ποσό των  χορηγιών από την αναβληθείσα, λόγω  πανδημίας, παράσταση «Δεν είναι  αυτό που φαίνεται» διατέθηκε για την  αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους  πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, σε  συνεργασία με το τμήμα του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρείας. Φέτος,  μέρος των εσόδων από το «Σεσουάρ για  Δολοφόνους» δόθηκε στο 3ο Γυμνάσιο  Γιαννιτσών για την κάλυψη ευρύτερων  αναγκών του σχολείου.

Η ομάδα σας έχει συνεργαστεί με διάφορους  πολιτιστικούς συλλόγους. Ποιες συνεργασίες  ξεχωρίζετε και γιατί;

Μια πολύ δυνατή στιγμή και συνεργασία  υπήρξε με τον Ε.Ο.Γ. «Η Πέλλα» το 2016  για τη χορευτική-θεατρική παράσταση  με θέμα «Η Ελλάδα στον Μακεδονικό  Αγώνα» όπου συμμετείχε και ο κύριος  Λάκης Κομνηνός στο ρόλο του Παύλου  Μελά. Επίσης η συμμετοχή με εμβόλιμα  θεατρικά δρώμενα στη χορευτική  παράσταση «Ο Κόσμος Μας» του StudioVarsamas-Αθλοκίνηση Γιαννιτσών  το 2019.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στο Φεστιβάλ Ολύμπου  με την “Ορεστειάδα του Έβρου”;

Πανέμορφη εμπειρία, το κοινό εκεί ήταν  εξαιρετικά δεκτικό και εκδηλωτικό, η  διοργάνωση επίσης εξαιρετική. Μεγάλη  τιμή για την ομάδα. Ο ίδιος ο τότε  καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ,  Γιώργος Χανδόλιας, είχε έρθει στα  Γιαννιτσά για να παρακολουθήσει πρόβα  μας προτού μας δεχτεί στο φεστιβάλ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου  ΕΡΑ.Σ.ΘΕ.; Έχετε κάποια νέα παράσταση ή  δράση που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Ο σύλλογος συνεχίζει δυναμικά! Έχουμε  σχέδια για τρεις παραστάσεις μπροστά,  μαζί με φιλανθρωπικές δράσεις που  αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα!  Προς το παρόν σας καλούμε ξανά στο  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» που θα  παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο  Γιαννιτσών το Σάββατο 5, την Κυριακή  6 και τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, αυτή τη  φορά με νέα ύποπτο κατόπιν απαίτησης  του κοινού! Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται  και η καινούρια μας παράσταση, αλλά  γι’αυτήν θα μάθετε περισσότερα στο  επόμενο τεύχος του myPointMagazine!

Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ομάδας τα επόμενα  χρόνια και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το  μέλλον;

Είμαστε πραγματικά γεμάτοι ιδέες και  σχέδια! Βασικός μας στόχος τώρα είναι  να στηθεί και επίσημα ένας δυνατός και  αυτόνομος σύλλογος, με δικό του χώρο,  με σταθερή και δυναμική παρουσία στα  καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης που θα  μπορεί να συμβάλλει ακόμα πιο ενεργά  σε κοινωφελείς δράσεις.

Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποιο αστείο  περιστατικό που συνέβη κατά την διάρκεια  κάποιας παράστασης;

Μ:- Από ευτράπελα άλλο τίποτα! Πέρσι  το καλοκαίρι στις Τρωάδες, μας βρήκαν  βροχές και καταιγίδες! Τη δεύτερη μέρα  κυριολεκτικά έπεσαν τα σκηνικά πάνω  μας από τον αέρα. Φυσούσε και έβρεχε κι εμείς (ο χορός) τραγουδούσαμε  ακίνητες και απτόητες πάνω στη σκηνή.  Εμένα μου ήρθε μια κολώνα στο κεφάλι,  ευτυχώς ήταν από φελιζόλ.

 Κ:- Εγώ στην παράσταση στο Φεστιβάλ  Ολύμπου ξέχασα να φύγω από τη σκηνή  και ρώτησα δυνατά, παραμένοντας στο  ρόλο μου ως Αγαμέμνονας, τι πρέπει να  κάνω. Μου απάντησε, παραμένοντας  επίσης στο ρόλο της ως Κλυταιμνήστρα,  η Ηλέκτρα και με έβγαλε από τη σκηνή. 

Σ:- Εγώ στο «Σεσουάρ» είπα κάποια  λόγια μου νωρίτερα και ανακάτεψα τη  σκηνή και έτσι ο Κώστας μπερδεύτηκε  και με αποκάλεσε με το πραγματικό  μου όνομα, «Σέφη» δηλαδή αντί για  «Παναγιώτα» που ήταν ο ρόλος μου.

Η:- Κι εγώ πάνω στην κονσόλα έπαθα  εγκεφαλικό.

Χ:-Το 2013 στην παράσταση «Αέρααα!!»  της Διασχολικής Ομάδας, μου  ανακοίνωσαν ότι πρέπει να παίξω την  ημέρα της πρεμιέρας. Μέσα σε 3 ώρες  έμαθα τα λόγια μου, βρήκα κοστούμι  και έτρεξα στο θέατρο.

Φ:-Εγώ το 2018 στις «Εκκλησιάζουσες»  είχα κατέβει στο κοινό να δω την  παράσταση όσο δεν έπαιζα και ξέχασα  να βγω στη σκηνή μου! Ήρθαν και  με φώναξαν και επειδή έπαιζα την  Κυρήκαινα, για να δικαιολογήσω την  αργοπορία μου βγήκα τρέχοντας στη  σκηνή και είπα ότι ήμουν στον πάνω  μαχαλά και «ντελάλιζα»!

Η: -Κι εμείς που την περιμέναμε πάθαμε  εγκεφαλικό.

ΜΠ: -Εγώ στην πρεμιέρα του «Δεν είναι  αυτό που φαίνεται» πήδηξα 4-5 σελίδες  κείμενο χωρίς να το καταλάβω. Ευτυχώς  το κατάλαβαν μόνο οι δικοί μας πίσω  απ’ τη σκηνή.

Η: -Ας μην επαναλαμβάνομαι.

Θα χαρακτηρίζατε την τοπική κοινωνία των  Γιαννιτσών θεατρόφιλη; Ποια η ανταπόκρισή  της στις παραστάσεις σας;

Τα Γιαννιτσά σίγουρα στηρίζουν τις  τοπικές θεατρικές δράσεις και με  το παραπάνω. Συγκεκριμένα στο  «Σεσουάρ» υπήρξαν άτομα που ήρθαν  και τη δεύτερη και την τρίτη μέρα για  να δουν τα διαφορετικά τέλη (σ.σ. η  παράσταση «Σεσουάρ για Δολοφόνους»  έχει διαφορετικό τέλος ανάλογα με την  ψήφο του κοινού). Έχουμε παρατηρήσει  πως όταν η διαφήμιση και η επικοινωνία  της παράστασης γίνεται σωστά, το κοινό  των Γιαννιτσών ανταποκρίνεται.

Instagram: @erasthe__
Facebook: @erasthetotheatron
Tik Tok: @erasthe__