ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΆ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
-
Σάββας Μουτεσίδης
- 5 Σεπτεμβρίου, 2024
Πρακτικές συμβουλές για γονείς και μαθητές.
Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένα σημαντικό ορόσημο για κάθε παιδί καθώς το εισάγει σε μια μικρογραφία της κοινωνικής πραγματικότητας. Από το σχολικό έτος 2020-2021, η φοίτηση στο νηπιαγωγείο έχει γίνει υποχρεωτική παρέχοντας στα παιδιά ένα δυναμικό ξεκίνημα με μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για τα ίδια όσο και για την κοινωνία.
Για να βοηθήσετε την ομαλή προσαρμογή του παιδιού σας στο νηπιαγωγείο, ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές:
- Εξηγήστε στο παιδί τι είναι το νηπιαγωγείο, ποιες δραστηριότητες θα κάνει εκεί και δείξτε ενθουσιασμό για τη νέα σχολική χρονιά. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά βιβλία μαζί του και, αν είναι δυνατόν, να επισκεφθείτε το χώρο για να εξοικειωθεί.
- Ενθαρρύνετε την αυτονομία του παιδιού, εστιάζοντας στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης , όπως χρήση τουαλέτας, φαγητό, πλύσιμο χεριών, προετοιμασία σχολικής τσάντας, συμμάζεμα παιχνιδιών .
- Καθιερώστε σταθερές ρουτίνες για το πρωινό ξύπνημα, τα γεύματα και τον ύπνο, ώστε το παιδί να προσαρμοστεί καλύτερα στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.
- Εξηγήστε τη σημασία των κανόνων και βοηθήστε το να κατανοήσει τη σημασία της πειθαρχίας και της τήρησης των ορίων. Καθιερώστε σαφή όρια και στο σπίτι για να διευκολύνετε την προσαρμογή του παιδιού στους κανόνες του νηπιαγωγείου.
- Αναπτύξτε δεξιότητες ακρόασης και επικοινωνίας, ενθαρρύνοντας το παιδί να ακούει όταν του μιλούν και να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως παζλ, ζωγραφική και παιχνίδια κατασκευών, μπορούν να βοηθήσουν.
Επιπλέον, η καλή συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας είναι απαραίτητη για την εκπαιδευτική πορεία και την κοινωνικοσυναισθηματική ευημερία του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να δείχνουν θετική στάση απέναντι στο σχολείο και τις νηπιαγωγούς, ενθαρρύνοντας το παιδί να νιώθει άνετα και ασφαλές στο νέο του περιβάλλον. Η συστηματική φοίτηση και η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας του νηπιαγωγείου είναι εξίσου σημαντικές για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός συναισθήματος σταθερότητας και ασφάλειας.
Στο σύγχρονο νηπιαγωγείο, η έμφαση δίνεται σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες όχι μόνο για την ακαδημαϊκή επιτυχία, αλλά και για την ολόπλευρη ανάπτυξη και ευημερία του παιδιού. Είναι ζωτικής σημασίας να εμπιστευτείτε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του νηπιαγωγείου ως θεμέλιο για την εκμάθηση δεξιοτήτων που θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τη σύγχρονη ζωή.
Καλή σχολική χρονιά. ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΟΥΔΗ Διευθύντρια 1ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών – Δήμητρα Μίγγα Κασάπη
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2024-25 και για την ομαλότερη μετάβαση και προσαρμογή των παιδιών μας στο Δημοτικό Σχολείο
Καλό είναι να γνωρίζουμε πως :
- Το σχολείο είναι μια κοινότητα, μια οργανωμένη ομάδα που προετοιμάζει τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Είναι ο χώρος που οι μαθητές ζουν πολλές ώρες, μαθαίνουν, σκέφτονται, δημιουργούν, παίζουν, κάνουν φιλίες, διαμορφώνουν χαρακτήρα, στάσεις και αξίες ζωής.
- Σκοπός του σχολείου είναι η ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη των πνευματικών, σωματικών και ψυχικών δυνάμεων των μαθητών. Μέσα σε ένα κλίμα σχολικής πειθαρχίας στοχεύει να εκπαιδεύσει και να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές βοηθώντας τους να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους πάντα σε συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον.
Επίσης να θυμόμαστε πως :
Ο γονιός έχει συνεργάτη τη δασκάλα / το δάσκαλο και το σχολείο
Για την ομαλή και αποτελεσματική εξέλιξη της συνεργασίας αυτής, ως γονιός θα πρέπει να θυμάμαι ορισμένους γενικούς κανόνες:
- Τηρώ την έγκαιρη άφιξη (το πρωί).
- Σέβομαι το πρόγραμμα του σχολείου.
- Δεν παίρνω τον μαθητή από το μάθημά του χωρίς σοβαρό λόγο.
- Ενημερώνω το δάσκαλο/α μου για τις απουσίες και τυχόν προβλήματα υγείας.
- Επικοινωνώ και συνεργάζομαι με το σχολείο για να ενημερώσω το δάσκαλό/α μου για κάθε αλλαγή στο οικογενειακό περιβάλλον.
- Μπορώ και πρέπει να συνεργάζομαι καθημερινά αλλά και να ενημερώνομαι τακτικά (τουλάχιστον μία φορά το μήνα) για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού μου από το δάσκαλο/α της τάξης σε καθορισμένη ημέρα και ώρα τακτικής συνάντησης που μου ανακοινώνει το σχολείο.
- Διατηρώ ψυχραιμία, καλοπροαίρετη διάθεση και ευγενική στάση σε κάθε περιστατικό που μου αναφέρεται και πάντα συνεργάζομαι πρώτα με το σχολείο (δάσκαλο/α και διεύθυνση) για την διερεύνηση και αντιμετώπισή του .
- Με καλή διάθεση, αγάπη, υπομονή, ανοχή και κυρίως αποδοχή αντιμετωπίζω κάθε προσωπικό πρόβλημα του παιδιού μου και κυρίως συνεργάζομαι με το σχολείο μου για αυτό.
- Δείχνω εμπιστοσύνη στο σχολείο ώστε να νιώσει ασφαλής ο μικρός μαθητής μου σε έναν χώρο που τον εμπιστεύεται ο γονιός του. Η στάση μου αυτή θα είναι καθοριστική στο να αγαπήσει το παιδί μου το σχολείο, στο περιβάλλον όπου θα ζει τη μισή μέρα για τα επόμενα έξι χρόνια.
- Βοηθώ στην οργάνωση του σχολείου και ελέγχω, μαθαίνοντας κι εγώ την τάξη, την επιμέλεια και την καθαριότητα και στο σπίτι.
- Να μην ξεχνώ ότι το παιδί αλλάζει συμπεριφορές που οφείλω να τις παρακολουθώ, να τις αποδέχομαι αλλά κυρίως να προσπαθώ μαζί με το σχολείο για να τις βελτιώνω.
- Το σχολείο είναι χώρος αλληλεπίδρασης και αυτό σημαίνει παίρνω και καλά, αλλά και άσχημα.
Τέλος να μην ξεχνάμε:
Πως η αγωγή και η μόρφωση των παιδιών μας δεν γίνονται με αυτοεξέλιξη αλλά με σωστή διαμεσολάβηση εκπαιδευτικών και γονέων που συνεργάζονται παράλληλα και μιλούν για τα ίδια πράγματα με κοινούς τρόπους αντιμετώπισης.
Με ευχές και αισιοδοξία για μια δημιουργική και εποικοδομητική σχολική χρονιά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΝΟΥ Διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ