Στρατηγική, συνεργασία και 100% αδρεναλίνη

To Airsoft είναι ένα τακτικό ομαδικό παιχνίδι προσομοίωσης μάχης και στρατηγικής, στο οποίο  οι παίκτες χρησιμοποιούν ρέπλικες όπλων—πιστά αντίγραφα (σε οπτικό επίπεδο) υπαρκτών όπλων—που εκτοξεύουν βιοδιασπώμενες πλαστικές μπίλιες 6mm, ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες και σενάρια. Δεν είναι απλώς ένα χόμπι, αλλά ένας συνδυασμός στρατηγικής, φυσικής αντοχής και ομαδικής συνεργασίας, που ενισχύει την τακτική σκέψη και την αδρεναλίνη. Στα Γιαννιτσά, η κοινότητα του Airsoft μεγαλώνει, χάρη στο Σωματείο Airsoft “G-Squad”, μια ομάδα που προάγει την οργάνωση, το fair play και την ασφάλεια στο άθλημα. Σε αυτή την παρουσίαση, η ομάδα μας μιλά για την πορεία της, τους κανονισμούς, τις διοργανώσεις και το όραμά της για την ανάπτυξη του Airsoft στην περιοχή..

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της ομάδας “Airsoft Club Giannitsa” και πότε;  Τι σας ενέπνευσε;

 

Αρχικά να πούμε ότι η ιδέα ιδρύσεως Συλλόγου στα Γιαννιτσά προϋπήρχε όχι από εμάς, αλλά από μία άλλη ομάδα εν ονόματι «Κρύπτειος Λόχος» η οποία ιδέα όμως δεν ολοκληρώθηκε. Η ομάδα αυτή ήταν και η πρώτη των Γιαννιτσών που ασχολιόταν με το άθλημα της αεροσφαίρισης και ήταν και αρκετά πετυχημένη και γνωστή στην τότε κοινότητα της Αεροσφαίρισης. Όπως οι περισσότεροι Σύλλογοι και ομάδες Αεροσφαίρισης, έτσι και στα Γιαννιτσά το πλήγμα ήταν ισχυρό με την έλευση του Covid καθώς η οργάνωση παιχνιδιών ήταν απαγορευμένη, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο άθλημα να χάσει αρκετούς πεπειραμένους και «δυνατούς» παίκτες. Κάπου εκεί όμως το 2023 εμείς, μια παρέα 8 ατόμων μαζί με κάποια ακόμα από τη Θεσσαλονίκη, κάθε εβδομάδα ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε σε ένα παλιό φυλάκιο στον Λαγκαδά και κάπου εκεί πάρθηκε η απόφαση της ιδρύσεως του Συλλόγου Αεροσφαίρισης Γιαννιτσών, το οποίο και έγινε πραγματικότητα την άνοιξη του ίδιου έτους. Το κίνητρο για να γίνει πράξη ο Σύλλογος δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι περνούσαμε καλά κάθε εβδομάδα μετά από τα παιχνίδια αλλά επίσης γιατί ο Σύλλογος θα αποτελούσε ένα «όχημα» να μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα που θα βοηθούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή των Γιαννιτσών (και όχι μόνο). Εκτός αυτών όμως, πιστεύουμε ότι μέσω του Airsoft μπορούμε να προσφέρουμε και στην κοινωνία. Για αυτό και στους σκοπούς του Σωματείου είναι και ο Εθελοντισμός αλλά και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο με κάθε τρόπο.

 

Θεωρείτε ότι είναι απλώς ένα χόμπι ή κάτι περισσότερο, όπως ένας τρόπος εκτόνωσης ή κοινωνικοποίησης;

 

Απλό χόμπι δε το λες. Θα μπορούσε να είναι και τα δύο.

Είναι τρόπος εκτόνωσης γιατί ζεις 2-3 ώρες (ανάλογα τη διάρκεια του παιχνιδιού) με τους σφυγμούς στο κόκκινο και την αδρεναλίνη να μη σου επιτρέπει να χαλαρώσεις ούτε λεπτό. Πολλές φορές το καταλαβαίνουμε το απόγευμα ώρες μετά από το παιχνίδι όπου πέφτουν και βγαίνει η κούραση όλου του παιχνιδιού. Όσο για την κοινωνικοποίηση, το γεγονός ότι κάθε φορά ερχόμαστε σε επαφή με συλλόγους από όλη την Ελλάδα αποδεικνύει ότι όχι μόνο είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης, αλλά την ενισχύει και βοηθά στη δημιουργία ισχυρών δεσμών με άλλους συλλόγους σε όλη τη χώρα. Το Airsoft έχει μία από τις πιο δυνατές κοινότητες καθώς δε βλεπόμαστε συχνά με αρκετούς συλλόγους αυτά  που όμως μας ενώνουν είναι τόσο ισχυρά που ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε με αυτούς. Εντός πεδίου αλλά και εκτός. Το Airsoft ενώνει.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί και ρόλοι που τηρείτε;

 

Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται καθολικά και από όλους. Τέτοιοι είναι τα μέτρα ασφαλείας που είναι τα γυαλιά (κατάλληλα για Αirsoft) αλλά και οι αρβύλες που καλύπτουν τον αστράγαλο. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Αλλά και όταν είμαστε σε κτίρια η χρήση κράνους, το οποίο όμως δεν είναι απαραίτητο όταν τα παιχνίδια λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κανόνες όσο αφορούν τη δύναμη των αεροβόλων που χρησιμοποιούνται, η οποία είναι συγκεκριμένη. Για παιχνίδια τύπου «CQB» (Close-Quarters Battle) που είναι πιο άμεσης επαφής παιχνίδια έχουμε ως όριο τα 1,2 Joule max για εμπλοκές άνω των 10 μέτρων ενώ για πιο κοντινές αποστάσεις το όριο είναι 1 Joule max και σε κοντινές εμπλοκές χρησιμοποιούνται μόνο αεροβόλα πιστόλια αερίου που ικανοποιούν τον παραπάνω κανόνα (1 joule). Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαμάχες και διαπληκτισμούς στο Airsoft και το fair play εφαρμόζεται πάντα. Οι ρόλοι  μοιράζονται ανάλογα με το σενάριο. Δεν υπάρχει σταθερός ρόλος και συνήθως αυτοί μοιράζονται από τους υπεύθυνους κάθε ομάδας. Πολλές φορές μπορεί και να μην υπάρχουν καν ρόλοι και να παίζουμε απλά ένα παιχνίδι με μπίλιες. Ανάλογα τα γούστα και σε τι διάθεση είμαστε. Δεν υπάρχουν προτιμήσεις μας αρέσει όμως να βάζουμε και αστείους και απρόβλεπτους ρόλους στα παιχνίδια μας.

 

Πόσο ασφαλές είναι το airsoft;

 

Τηρώντας τους παραπάνω κανόνες που προείπαμε, δηλαδή γυαλιά (αντιβαλλιστικά) και άρβυλα, μπορώ να πω ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ασφαλή παιχνίδια. Και αυτό γιατί ο ίδιος παίκτης αποφασίζει πόσο θα πιέσει τον εαυτό του προκειμένου να αποδώσει αυτά που θέλει, αλλά επίσης ο ίδιος κρίνει κατά πόσο θα ακολουθήσει τον ρυθμό του παιχνιδού. Δεν υπάρχουν «πρέπει» στο Airsoft… Το μόνο «πρέπει» είναι το να περάσουμε όλοι καλά και να αδειάσουμε (γεμίσουμε όπως θες πες το) τις μπαταρίες μας για τη βδομάδα που μας περιμένει.

“Το Airsoft ενώνει – μέσα και έξω από το πεδίο μάχης!”

Τι εξοπλισμός απαιτείται για να ξεκινήσει κάποιος το Αirsoft; Παρέχετε υποστήριξη ή εξοπλισμό για νέους παίκτες;

 

Εκτός από τα βασικά μέτρα ασφαλείας που είναι τα προστατευτικά γυαλιά και τα κατάλληλα παπούτσια, ένας παίκτης πρέπει να έχει ένα αεροβόλο τύπου Airsoft, και ιδανικά ένα πιστόλι τύπου Airsoft. Σε νέους παίκτες που αρχικά θέλουν να δοκιμάσουν την αεροσφαίριση το Σωματείο μας προσφέρει δωρεάν τον εξοπλισμό (πλην παπουτσιών) για τις 3 πρώτες φορές που θέλει να δοκιμάσει οι οποίες και είναι αρκετές ώστε αν αντιληφθεί αν του/της ταιριάζει η αεροσφαίριση. Σε περίπτωση που συνεχίζει να ενδιαφέρεται, τότε γίνεται δόκιμο μέλος και μετά από ένα χρόνο, αν συνεχίσει να ενδιαφέρεται μπορεί να γίνει και τακτικό μέλος με όλα τα δικαιώματα που έχουν τα μέλη του Σωματείου και ετήσια συνδρομή 25 Ευρώ.

 

Συμμετέχετε σε εκδηλώσεις ή διοργανώνετε παιχνίδια σε συνεργασία με άλλες ομάδες Airsoft στην Ελλάδα;

 

Και τα δύο. Γενικότερα για εμάς αποτελεί μεγάλη τιμή να μας καλούν σε παιχνίδια που διοργανώνουν άλλες ομάδες/σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Η απόσταση δε μας κρατάει μακριά από το να πάμε να παίξουμε το αγαπημένο μας χόμπι με άλλες ομάδες. Εξάλλου όσες φορές το κάναμε, ανταμειφθήκαμε και με το παραπάνω. Να πούμε για Κρήτη (Ιεράπετρα) σε ένα παιχνίδι 48 ωρών? Δε θα μας φτάσει 1 συνέντευξη… Απίστευτα χιλιόμετρα και γέλιο… Να πούμε για Κομοτηνή? Από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουμε παίξει γενικότερα… Για Τρίκαλα? Ένα γεμάτο αδρεναλίνη παιχνίδι με πολύ ιδρώτα και ανατροπές. Να πούμε για Βέροια, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη? Ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο. Έχουμε άριστες σχέσεις με όλους τους συλλόγους αλλά και μερικές συμπάθειες παραπάνω… Με τα φιλαράκια μας από Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Βέροια βρισκόμαστε πιο τακτικά η αλήθεια είναι, οπότε και οι σχέσεις είναι λίγο πιο στενές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάμε τους υπόλοιπους. Μυτιλήνη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Κοζάνη, Σέρρες, Τρίκαλα, Λάρισα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρόδο, Κω, Κόρινθο, Αθήνα, Γιάννενα, Πρέβεζα και σίγουρα ξεχνάω και αρκετούς με τους οποίους έχουμε παίξει… Εκτός αυτού όμως θέλουμε όλους αυτούς να τους φιλοξενήσουμε και σε ένα μεγάλο παιχνίδι εδώ στα Γιαννιτσά. Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους που έχουμε είναι να διοργανώσουμε ένα παιχνίδι 150 ατόμων στα Γιαννιτσά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα τονώσει την εξωστρέφεια που χρειάζεται η τοπική κοινωνία και αυτό είναι ένας επιπλέον λόγος που θέλουμε να το κάνουμε πράξη, όχι μόνο για το Airsoft. Εξάλλου θα το επαναλάβω, το Airsoft δεν είναι μόνο μπίλιες. Για αυτό το λόγο θέλουμε και να κάνουμε κάποια δοκιμαστικά παιχνίδια. Ένα από αυτά είναι και στο εγκαταλελειμμένο χωριό «Ασβεσταριό» το οποίο θεωρούμε ότι είναι από τα πιο ιδανικά πεδία για τα παιχνίδια μας. Σε συνεννόηση με την τοπική κοινότητα, τον Δήμο Πέλλας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασβεσταριωτών «Γκόνος Γιώτας», θα πρέπει να διοργανώσουμε ένα παιχνίδι που θα λειτουργήσει ως διαφήμιση για τα Γιαννιτσά, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη από κοντά και να την επισκεφθούν ξανά. Τα καλύτερα έρχονται…

 

Παίζουμε καλά (σωστά) για να περνάνε και οι άλλοι καλύτερα.

 

Τα λέμε στα πεδία!