Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΙΣΤΡΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
-
Δημοσθένης Σουπιάδης
- 10 Μαρτίου, 2025
«Η πορεία της Αγγελικής Παπαδοπούλου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αθόρυβη, μα πάντα “ταράζουσα τα ύδατα”, επιλεκτική στο σχήμα και το χρώμα, δυνατή στη σχέση της με τη Γη, μας προτείνει τη μέθεξη του πυρός.»
Σύρμω Πηγαδά
Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Κεραμική Τέχνη και πότε ξεκινήσατε αυτή τη διαδρομή;
Είμαι φύση δημιουργική και ανήσυχη. Οι γονείς και οι συγγενείς μου υπήρξαν μάστορες και γεωργοί. Από νωρίς εξοικειώθηκα με τη γη και τις κατασκευές. Έτσι, όταν στα δεκατέσσερά μου επισκέφτηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, τα κεραμικά αγγεία του μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Η κεραμική, αυτή η αρχέγονη απτική τέχνη, ασκούσε πάνω μου μεγάλη γοητεία και ενδιαφέρον, και αποφάσισα να τη γνωρίσω.
Ποιες ήταν οι σημαντικότερες εμπειρίες και μαθήματα κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στη Θεσσαλονίκη, την Ιταλία και τη Γερμανία;
Τελειώνοντας το λύκειο, γράφτηκα στην τριετούς φοιτήσεως Σχολή Κεραμικής του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, θέλοντας να διευρύνω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου, φοίτησα σε δύο φημισμένες σχολές της Ευρώπης: στο Istituto Statale d’ Arte per la Ceramica, στην ιστορική πόλη της Φαέντζα της Ιταλίας, και στη Fachhochschule Niederrhein, Ceramic Porcelain Design, στο Κρέφελντ της Γερμανίας.
Από αυτές τις σχολές αποκόμισα πλήθος γνώσεων, που με βοήθησαν στη διεύρυνση της αντιληπτικής μου ικανότητας. Βίωσα πολλαπλά ερεθίσματα, τόσο μέσα όσο και έξω από τις σχολές, μέσα από επισκέψεις, δράσεις και σεμινάρια σε μουσεία, εργαστήρια και γκαλερί. Έζησα την αλληλεπίδραση με συμμαθητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο, γνώρισα διαφορετικούς πολιτισμούς και συνήθειες.
Μετά τις σπουδές ακολουθεί η δημιουργία του Εργαστηρίου Κεραμικής «Γαίηθεν»
Επιστρέφοντας από το εξωτερικό, αποφάσισα να ζήσω στα Γιαννιτσά. Με τη βοήθεια των γονιών μου έφτιαξα το εργαστήριό μου και ξεκίνησα τον διάλογο με τον πηλό και τις φωτιές.
Οι σχολές σου δίνουν γνώσεις, έπειτα όμως καλείσαι μόνος σου να διαμορφώσεις τη σχέση σου με τον πηλό. Αυτό απαιτεί άπειρες ώρες παρατήρησης, πρακτικής, δοκιμών, τόλμης και αυτοπειθαρχίας.
Η κεραμική είναι μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Την αρχική ιδέα και τον σχεδιασμό του έργου διαδέχεται η επιλογή των κατάλληλων υλικών, με τα οποία ο κεραμίστας κατασκευάζει και χρωματίζει το έργο του. Στη συνέχεια, αφού στεγνώσει, θα πρέπει να περάσει από τη φωτιά, που θα του φανερώσει την αλήθεια και την αξία του.
Μπορείτε να μας μιλήσετε για μερικές από τις πιο σημαντικές εκθέσεις και δράσεις στις οποίες έχετε συμμετάσχει στην Ελλάδα και το εξωτερικό;
Οι εκθέσεις ήρθαν στη ζωή μου όταν ένιωσα ότι είχα κάτι ουσιαστικό και προσωπικό να καταθέσω και είχα κατακτήσει τον τρόπο να το δημιουργήσω. Ευτύχησα να πάρω μέρος σε εκθέσεις στις τέσσερις ηπείρους.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον 53ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής Τέχνης στην Αθήνα, στον οποίο συμμετείχα το 2015 με το έργο μου «Συν», που απέσπασε το Τρίτο Βραβείο. Ένιωσα την αποδοχή και τη βράβευση μιας νέας ιδέας, που με τροφοδοτεί πνευματικά έως σήμερα.
Ιδιαίτερα σημαντική για μένα ήταν και η Διεθνής Έκθεση Κεραμικής «Πέλλα Γεω-μετρία», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας το 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και με την υποστήριξη του Δήμου Πέλλας.
Ποια είναι η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στο II Premio Fratelli Melis Biennale International Ceramic Art στη Σαρδηνία, όπου διακριθήκατε με το 1ο βραβείο;
Παραθέτω ένα απόσπασμα από το κείμενο της κριτικής επιτροπής:
«Το πνεύμα της καινοτομίας που χαρακτηρίζει την έρευνα της Αγγελικής Παπαδοπούλου ξεκινά μέσα από την επανερμηνεία της μεγάλης ελληνικής κεραμικής παράδοσης. Το έργο της, με τίτλο “Πολύτιμη Γη”, ερμηνεύει με ουσιαστικό τρόπο και με εξαιρετική υλική και χρωματική αποτελεσματικότητα το αρχέτυπο του αγγείου, την πεμπτουσία της χρήσης των πήλινων αντικειμένων.»
Πώς θα περιγράφατε την καλλιτεχνική σας ταυτότητα;
Τη δημιουργική διαδικασία την εκλαμβάνω και τη βιώνω ως πράξη αγάπης. Γιατί μόνο μέσα από την αγάπη μπορεί κανείς να υπερβεί τον εαυτό του και να προσεγγίσει το ουσιώδες.
Ποια είναι η εμπειρία σας από τη διδασκαλία κεραμικής σε παιδιά και ενήλικες;
Παράλληλα με το προσωπικό μου έργο, έχω διδάξει κεραμική σε άτομα κάθε ηλικίας, σε σχολές και ομάδες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ωστόσο, το εργαστήριο για το οποίο υπερηφανεύομαι περισσότερο είναι το Εργαστήριο Κεραμικής του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας. Είναι ένας ζεστός χώρος, όπου καθημερινά, εδώ και 23 χρόνια, καταθέτω τις γνώσεις, την εμπειρία και την ενέργειά μου στους αξιαγάπητους νέους του ΚΔΑΠ.
Μπορείτε να μας περιγράψετε τις πολυαισθητηριακές δράσεις “Κοίτα με – Άκου με – Άγγιξέ με” και τον αντίκτυπό τους στην κοινότητα;
Οι δράσεις “Κοίτα με – Άκου με – Άγγιξέ με” είναι οι τρεις διαβαθμίσεις της επικοινωνίας και σχεδιάστηκαν για να προάγουν την ενσυναίσθηση μέσα από την τέχνη:
- 2019: “Κοίτα με” – 1.000 κεραμικά μάτια προσκάλεσαν τον κόσμο να γνωρίσει το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Γιαννιτσών και να το δει με μια νέα, ανοιχτή ματιά.
- 2022: “Άκου με” – Ένα μεγάλο ηχογλυπτό, αποτελούμενο από κεραμικές καμπάνες από όλο τον κόσμο, έστειλε μήνυμα ειρήνης, ιστορίας, συνεργασίας και συμπερίληψης.
- 2024-2025: “Άγγιξέ με” – Εκδηλώσεις για τη μη λεκτική επικοινωνία μέσω απτικής επαφής και χειρονομίας.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στους νέους καλλιτέχνες;
Να παρατηρούν και να μαθαίνουν από τη φύση. Η φύση πειραματίζεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε θέματα νοήματος, ομορφιάς, υλικών κατασκευής και οικονομίας.

Πρόγραμμα Grundtvig – Ιταλία 2012

Pithos II

Papadopoulou_ Premio Fratelli Melis


Papadopoulou_ Premio Fratelli Melis

ΑΚΟΥ ΜΕ 2022