ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
-
Χρήστος Ράγιος
- 10 Μαρτίου, 2025
Aς το παραδεχτούμε: το να βλέπεις περισσότερες τρίχες στη βούρτσα ή στο πάτωμα της ντουζιέρας μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό. Όλοι το έχουμε περάσει σε κάποια φάση της ζωής μας, είτε μετά από μια περίοδο έντονου στρες, μια εγκυμοσύνη, ή ακόμα και μετά από μια ίωση, όπως ο COVID-19. Αν ανησυχείς για την τριχόπτωση, δεν είσαι μόνος. Είναι ένα θέμα που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά. Τι είναι φυσιολογικό; Πότε πρέπει να ανησυχήσω; Και, φυσικά, πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Τι είναι φυσιολογικό και πότε να ανησυχείς;
Ξεκινώντας, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: η τριχόπτωση δεν είναι πάντα κακό σημάδι. Είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνεις 50-100 τρίχες την ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η τρίχα σου ακολουθεί έναν φυσικό κύκλο ανάπτυξης, ανάπαυσης και πτώσης. Το πρόβλημα ξεκινά όταν βλέπεις έντονη τριχόπτωση για μεγάλο διάστημα ή όταν τα μαλλιά σου αρχίζουν να φαίνονται πιο λεπτά και αδύναμα.
Τι μπορεί να φταίει;
Πολλές φορές, το σώμα μας προσπαθεί να μας πει κάτι.
Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας σημαντικής αλλαγής, όπως:
Μετά από εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των ορμονών σου αλλάζουν και τα μαλλιά σου συνήθως γίνονται πιο πλούσια. Αλλά, όταν τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν μετά τον τοκετό, τα μαλλιά που “κρατήθηκαν” περισσότερο από το φυσιολογικό αρχίζουν να πέφτουν μαζικά.
Μετά από COVID-19 ή άλλη ίωση: Ο COVID-19 είναι γνωστός για τη λεγόμενη “τελογενή απόπτωση,” μια μορφή τριχόπτωσης που εμφανίζεται συνήθως 2-3 μήνες μετά την ίωση, καθώς το σώμα σου ανακάμπτει.
Στρες και αλλαγές στη ζωή: Το στρες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της τρίχας, προκαλώντας πιο έντονη πτώση.
Τι μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου;
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η τριχόπτωση είναι συχνά προσωρινή και υπάρχουν τρόποι να την περιορίσεις.
Ακολουθούν μερικές απλές, αλλά αποτελεσματικές συμβουλές:
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου: Ειδικά μετά την εγκυμοσύνη ή μια ίωση, το σώμα σου χρειάζεται χρόνο να επανέλθει. Μην πανικοβάλλεσαι – τις περισσότερες φορές, τα μαλλιά σου θα αρχίσουν να δυναμώνουν ξανά μόνα τους.
Εστίασε στη διατροφή σου: Πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β, όπως αυγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά και ψάρι. Το σώμα σου χρειάζεται σωστά καύσιμα για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της τρίχας.
Περιόρισε το άγχος: Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις – το ξέρω! Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή έστω έναν χαλαρό περίπατο για να μειώσεις το στρες.
Χρησιμοποίησε προϊόντα που ενισχύουν την τρίχα: Επίλεξε σαμπουάν και μάσκες μαλλιών με συστατικά που θρέφουν και δυναμώνουν την τρίχα.
Απόφυγε τη θερμότητα και τις βαριές θεραπείες: Εάν τα μαλλιά σου είναι ήδη ταλαιπωρημένα, περιόρισε τη χρήση συσκευών styling (πιστολάκι, πρέσα κ.λπ.) και τις χημικές θεραπείες.
Πότε να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό;
Αν νιώθεις ότι η τριχόπτωση συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα ή παρατηρείς αλλαγές στην υφή ή την πυκνότητα των μαλλιών σου, μην διστάσεις να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Ο κομμωτής σου μπορεί να σε καθοδηγήσει για την καλύτερη φροντίδα των μαλλιών σου, ενώ ένας δερματολόγος μπορεί να ελέγξει αν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.
Μην ξεχνάς:
τα μαλλιά σου λένε την ιστορία σου
Τα μαλλιά σου είναι αντανάκλαση της συνολικής υγείας σου. Αν αντιμετωπίζεις τριχόπτωση, σκέψου το ως μια υπενθύμιση να φροντίσεις περισσότερο τον εαυτό σου. Μην απογοητεύεσαι – τα μαλλιά σου μπορούν να επανέλθουν πιο δυνατά και λαμπερά από ποτέ.
Και το σημαντικότερο;
Να θυμάσαι ότι η ομορφιά σου δεν μετριέται με τρίχες.
Είσαι υπέροχος/υπέροχη όπως είσαι!
Να σε αγαπάς