Μπορεί τα Γιαννιτσά να μην έχουν στην παράδοσή τους τη σαλάτα ντάκος, αλλά όλοι λατρεύουμε αυτήν την κρητική σαλάτα που ξεχειλίζει Ελλάδα και τη βρίσκεις σε κάθε σπίτι. Μιας που γίνονται αλλαγές προς το καλύτερο, εμπνεόμαστε κι εμείς για μια γλυκιά παραλλαγή.

Ο Τόνυ από το AMARTEA μας προτείνει μια διαφορετική εναλλακτική της σαλάτας με παξιμάδι χαρουπιού σε μια γλυκιά εκδοχή.

Το χαρούπι είναι ένας δικός μας ελληνικός καρπός με τεράστια διατροφική αξία. Θα το βρεις είτε σε μπισκότα χαρουπιού είτε ως πρώτη ύλη, χαρουπάλευρο, σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Θυμίζει κακάο και μπορεί να αντικατασταθεί ακόμη και ως ρόφημα, με αρκετά υπογλυκιά γεύση και χωρίς πολλές θερμίδες. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο. Και τώρα που ξεκινάει και το φθινόπωρο, θα λατρέψεις αυτήν την πρωτότυπη εκτέλεση του «ντάκος».

Η συνταγή είναι εύκολη και μπορείτε να την κάνετε με τον οικιακό εξοπλισμό.

Υλικά για 5-6 ποτηράκια

Βάση: Μπισκότα χαρουπιού

200 γρ. μπισκότα digestive ή πτι-μπερ (μια συσκευασία)
30 γρ. χαρουπάλευρο (ή μπισκότα χαρουπιού 200 γρ.)
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Κρέμα τυριού

250 γρ. τυρί κρέμα (Philadelphia)

80 γρ. ζάχαρη άχνη
150 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κεσεδάκι (προαιρετικά πρόβειο) γιαούρτι

Επικάλυψη: Μαρμελάδα ντομάτας

120 γρ. ντομάτες ώριμες ή ντοματίνια
60 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εναλλακτικά υπάρχει έτοιμο βαζάκι μαρμελάδα ντομάτας στα σούπερ μάρκετ Μασούτης, χωρίς ζάχαρη κιόλας.

Εκτέλεση

Βάση
• Θρυμματίζουμε τα μπισκότα μαζί με το χαρουπάλευρο (ή τα έτοιμα μπισκότα χαρουπιού).
• Προσθέτουμε λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
• Στρώνουμε σε χαμηλά ποτήρια και πιέζουμε ελαφρά.

Κρέμα γλυκού τυριού
• Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το γιαούρτι και τη βανίλια μέχρι να γίνει λείο μείγμα.
• Σε ένα μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
• Ενσωματώνουμε τη σαντιγί στο μείγμα τυριού απαλά με σπάτουλα, για αφράτη υφή, και προσθέτουμε και το ξύσμα από λεμόνι.
• Απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στη βάση μπισκότου και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσει.

Μαρμελάδα ντομάτας
• Καθαρίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες. Βράζουμε μαζί με ζάχαρη και χυμό λεμονιού για 10–15 λεπτά.
• Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με ένα κουταλάκι ρίχνουμε μέσα στα ποτήρια, προσεκτικά πάνω από την κρέμα, πριν σερβίρουμε.

 

Μην ξεχνάς ότι η ντομάτα είναι φρούτο και βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον όταν την κάνεις μαρμελάδα και – πίστεψέ με – δεν ταιριάζει τίποτα περισσότερο με τα αλμυρά τυριά ή τα ξινά από μια μαρμελάδα ντομάτας. Απλά δοκίμασέ το. Αν πάλι δεν είσαι τόσο τολμηρός, μπορείς να βάλεις μαρμελάδα με κεράσι Έδεσσας ή βερίκοκο, πάλι από τον κάμπο της Πέλλας.