με φρέσκα μυρωδικά λεμονάτη σάλτσα και πατάτες τσακιστές

Υλικά για το αρνί:
1 κιλό αρνί (μπορεί να είναι μπούτι ή κλέφτικο)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό)
1 κ.γ. θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
1 κ.γ. ρίγανη
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)

Υλικά για τις πατάτες τσακιστές:
6-8 μέτριες πατάτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. δεντρολίβανο
1 κ.γ. θυμάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός από ½ λεμόνι

Αρνί

Προετοιμασία του αρνιού: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κάνουμε μικρές σχισμές στο αρνί και τοποθετούμε σε κάθε σχισμή λίγα κομματάκια σκόρδου.


Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Αλείφουμε καλά το αρνί με το μείγμα αυτό και το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή και για 2 ώρες αν έχουμε χρόνο).


Ψήσιμο: Τοποθετούμε το αρνί σε ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1,5-2 ώρες, αναλόγως με το μέγεθος του κομματιού. Στο ενδιάμεσο, ρίχνουμε το λευκό κρασί και, αν θέλουμε, το μέλι για πιο γλυκιά γεύση. Το αρνί πρέπει να γίνει τρυφερό και ζουμερό.

Πατάτες

Βράσιμο των πατάτων:  Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώνουν.

Προετοιμασία του ταψιού:  Σε ένα ταψί, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλει το άρωμά του.

Τσακισμένες πατάτες:  Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στο ταψί. Με ένα πιρούνι ή το πίσω μέρος ενός ποτηριού, τις πατάμε ελαφρά για να «τσακίσουν».

Ψήσιμο: Πασπαλίζουμε τις πατάτες με δεντρολίβανο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα.

Σερβίρισμα : Σερβίρουμε το αρνί μαζί με τις πατάτες τσακιστές και περιχύνουμε με τον ζωμό από το αρνί και το κρασί. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο φρέσκο λεμόνι ή ακόμη και λίγη φέτα.