Συμβουλές για να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές το καλοκαίρι
-
Ιωάννης Ρίντης
- 21 Ιουνίου, 2024
Το καλοκαίρι είναι η εποχή για να διασκεδάσουμε σε εξωτερικούς χώρους με τα κατοικίδιά μας, με μεγάλες βόλτες στην πόλη, στο πάρκο και στο βουνό, ολόκληρες μέρες στην παραλία και ταξίδια. Ο ζεστός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες βέβαια ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους για τα κατοικίδιά μας. Η αυξημένη έκθεση σε ψύλλους και άλλα βαδιστικά και ιπτάμενα παράσιτα, δήγματα άλλων δηλητηριωδών εντόμων, ηλιακά εγκαύματα και θερμοπληξία μπορούν να προκαλέσουν από ήπια έως πολύ σοβαρά προβλήματα στο κατοικίδιο μας. Σε αυτό το άρθρο συζητάμε συμβουλές ασφαλείας για σκύλους και γάτες κατά τη θερινή περίοδο, εστιάζοντας στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση για τη διασφάλιση της ευημερίας και της υγείας των κατοικιδίων ζώων.
Α) Βοηθήστε το Κατοικίδιο σας να Αντιμετωπίσει τη Ζέστη
- Δώστε στον σκύλο σας ένα σκιερό μέρος όπου θα διαμένει τις ζεστές μέρες ή κρατήστε τον μέσα στο σπίτι όπου υπάρχει κλιματισμός. Τα σκυλόσπιτα είναι καλό να αποφεύγονται το καλοκαίρι γιατί μπορούν να παγιδεύσουν τη ζέστη.
- Μπορούμε να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας με δροσερό γλυκό νερό για να ανακουφιστεί από τη ζέστη.
- Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιο σας σε κλειστό όχημα μια ζεστή μέρα. Η θερμοκρασία σε ένα όχημα μπορεί να φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου σε μόλις 20 λεπτά.
- Συνεχής παροχή άφθονου δροσερού φρέσκου νερού.
- Αποφύγετε την έντονη άσκηση του σκύλου σας τις εξαιρετικά ζεστές μέρες. Κάντε βόλτα νωρίς το πρωί ή το βράδυ όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
- Αποφύγετε την έκθεση του ζώου σας σε καυτή άσφαλτο ή άμμο διότι μπορούν να προκληθούν εγκαύματα στα πόδια του.
- Ιδιαίτερη προσοχή στους ιδιοκτήτες ζώων βραχυκεφαλικών φυλών (γαλλικό μπουλντόγκ, παγκ, πεκινουά) διότι δυσκολεύονται πολύ να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους σε σχέση με τους σκύλους με μακριά μύτη. Αυτά τα ζώα καλό είναι να διαμένουν εντός οικίας με κλιματισμό.
Β) Κρατήστε το Κατοικίδιο σας Υγιές το Καλοκαίρι
- Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο σας έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια επειδή τα ζώα τείνουν να μένουν σε εξωτερικούς χώρους περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας ποιο προληπτικό φάρμακο κατά των ψύλλων, των κροτώνων, των κουνουπιών που μεταδίδουν τη διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) και των σκνιπών που μεταδίδουν τη λεϊσμανίωση είναι το καλύτερο για το ζώο σας.
Συμβουλές Ασφαλείας για τη Μεταφορά στην Παραλία και κατά τη Διάρκεια του Μπάνιου
- Να παρέχετε στον σκύλο σας ένα σκιερό μέρος για να ξαπλώσει, όπως μια μεγάλη ομπρέλα υψηλής προστασίας UV, σκηνή παραλίας και ειδικά στρώματα που δροσίζουν το ζώο.
- Παροχή άφθονου δροσερού γλυκού νερού.
- Προστασία από ηλιακά εγκαύματα. Ειδικά τα ζώα με κοντό τρίχωμα, λευκή γούνα και ροζ μύτη παθαίνουν εύκολα εγκαύματα. Περιορίστε την έκθεση του ζώου κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφαρμόστε αντηλιακό στα αυτιά, τη μύτη και στα άτριχα μέρη του σώματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 50.
- Περιορισμός έντονης δραστηριότητας στην άμμο και περπάτημα μόνο στη βρεγμένη άμμο. Μπορούν εύκολα να τραυματιστούν και να πάθουν εγκαύματα στα πελματικά φύματα (πατούσες).
- Ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας να πιει θαλασσινό νερό και να φάει άμμο. Κάποια ζώα το κάνουν στα πλαίσια του παιχνιδιού και πολλά από αυτά χρειάζονται φαρμακευτική και ιατρική βοήθεια μετά την κατάποση ειδικά μεγάλων ποσοτήτων.
- Καλό ξέπλυμα του τριχώματος με άφθονο γλυκό νερό στο τέλος της ημέρας.
- Ελέγξτε τις τοπικές διατάξεις και τους νόμους πριν ξεκινήσετε. Δεν επιτρέπονται σε όλες τις παραλίες τα σκυλιά. Προτιμήστε κάποια μη οργανωμένη παραλία χωρίς πολύ κόσμο.
- Αφήστε τον σκύλο σας να κολυμπήσει. Κάποιοι σκύλοι είναι φυσικοί κολυμβητές ενώ άλλοι δεν θέλουν να βραχούν καθόλου. Μην τον αφήνετε να το παρακάνει γιατί μπορεί να κουραστεί γρήγορα και μην τον αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη στο νερό. Υπάρχουν και ειδικά σωσίβια που καλό είναι να φορεθούν πριν την είσοδο στο νερό.
Ταξιδεύοντας το Καλοκαίρι με το Αυτοκίνητο
- Κρατήστε το σκυλί σας δροσερό στο αυτοκίνητο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρώματα ψύξης ως επένδυση κρεβατιού, βεβαιωθείτε ότι το κλουβί του αερίζεται καλά και βάλτε ένα σκίαστρο στα παράθυρα του αυτοκινήτου σας.
- Πάρτε μαζί σας ένα μπολ φρέσκο νερό και έναν μουσαμά ή σκηνή για να δημιουργήσετε σκιερό σημείο σε περίπτωση που σταματήσετε. Κρατήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό για να ραντίσετε το σκυλί σας για να δροσιστεί.
Αφυδάτωση και Θερμοπληξία
Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αφυδατωθούν όταν οι απώλειες των υγρών είναι μεγαλύτερες από αυτά που προσλαμβάνουν. Τα υγρά χάνονται μέσω της αναπνοής, της ούρησης και της εφίδρωσης μέσω των ποδιών. Αν δείτε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, το ζώο σας πιθανόν να χρειαστεί αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών άμεσα:
- Έντονο λαχάνιασμα
- Ξηρότητα ούλων και μύτης
- Λήθαργος
- Ενόφθαλμος (βυθισμένα μάτια)
- Παχύ σάλιο
- Απώλεια ελαστικότητας του δέρματος
Σε περίπτωση που δεν είναι αρκετή η απλή αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών στο σπίτι, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε κτηνίατρο που θα χορηγήσει ενδοφλέβια υγρά.
Θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι το αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης του ζώου σε υπερβολική ζέστη. Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνάει την ικανότητα του ζώου να αποβάλει θερμότητα. Ο βαθμός της σοβαρότητας της κατάστασης εξαρτάται από το πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία και ο χρόνος έκθεσης του ζώου. Παρακάτω αναφέρονται τα σημάδια της θερμοπληξίας και οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε εάν ο σκύλος σας μπει σε κατάσταση θερμοπληξίας:
Αρχικά Στάδια
- Έντονο λαχάνιασμα
- Γρήγορη αναπνοή
- Σιελόρροια
- Κόκκινα συμφορημένα ούλα και γλώσσα
- Απώλεια ισορροπίας
Προχωρημένα Στάδια
- Λευκά ή μπλε ούλα
- Αδυναμία ανόρθωσης
- Μη ελεγχόμενη ούρηση και αφόδευση
- Επίπονη θορυβώδης αναπνοή
- Κώμα
Εάν το ζώο σας εμφανίσει τα παραπάνω σημάδια, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το κρυώσετε. Απλοί μέθοδοι ψύξης είναι η μεταφορά σε σκιερό μέρος, ψεκασμός με δροσερό ή χλιαρό νερό (όχι παγωμένο) και αερισμός. Τα ζώα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο θα χρειαστούν άμεσα ιατρική βοήθεια, ενδοφλέβια υγρά, φάρμακα και οξυγόνο. Ελέγχουμε τακτικά τη θερμοκρασία του ζώου μας και μόλις η θερμοκρασία του φτάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου, σταματάμε τη διαδικασία ψύξης. Καλό είναι πάντα το ζώο, και αφού έχει σταθεροποιηθεί και πέσει η θερμοκρασία του, να ελέγχεται από κτηνίατρο. Η θερμοπληξία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο του ζώου μας. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψή της.
Η συντροφιά των ζώων μας κατά τη διάρκεια των διακοπών στην ύπαιθρο και την παραλία είναι αναντικατάστατη. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και εφαρμόζοντας την απαραίτητη πρόληψη για όλους τους κινδύνους του καλοκαιριού, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι σύντροφοί τους θα παραμείνουν ασφαλείς.
Ιωάννης Ρίντης, Κτηνίατρος