73 Χρόνια Ιστορία

Ο Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών, με ιστορία που ξεκινά το 1950, αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνικής προσφοράς. Συνέβαλε στη διατήρηση και διάδοση των ποντιακών παραδόσεων. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο πρόεδρος Δημήτρης Χανταβαρίδης και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Χρυσούλα Ζαρογουλίδου, μιλούν για τις πολύπλευρες δραστηριότητες του συλλόγου, από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα χορευτικά τμήματα, μέχρι τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του ξενώνα φιλοξενίας πολιτιστικών συλλόγων. Αναδεικνύεται έτσι η αδιάκοπη δέσμευση του συλλόγου στην προώθηση της ποντιακής κληρονομιάς και στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας.

Το 1950 ιδρύεται με καταστατικό πλέον ο Σύλλογος και επίσημα την 17 Φεβρουαρίου 1951, ολοκληρώθηκε η απόφαση και δόθηκε το όνομα Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απαρτίστηκε από πέντε άτομα, τον Μαυροκεφαλίδη Γεώργιο, Ψωμιάδη Ματθαίο, Γρηγορίου Παναγιώτης, Φωτιάδη Ηλία και Τσιπλίδη Χριστόφορο. Από εκεί και πέρα μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά διοικητικά συμβούλια και φτάνουμε στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από εννέα μέλη.

Το 1951 ιδρύεται επίσης στην πόλη των Γιαννιτσών η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα ποντιακής καταγωγής και φέρει την ονομασία «Ποντιακή Νεολαία».Μία ποδοσφαιρική ομάδα η οποία συμμετείχε σε πρωταθλήματα των όμορων νομών της Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς και έφερε πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα. Μέχρι και σήμερα, στο αρχείο του συλλόγου διατηρούνται τα ποδοσφαιρικά δελτία και τα δελτία υγείας των πρώτων ποδοσφαιριστών.

Ποδοσφαιρική ομάδα Γιαννιτσών – 1956 “Ποντιακή Νεολαία”

Ατομικό δελτίο υγείας αθλητή

Θεατρική ομάδα – 1943

Η διδασκαλία χορού είναι μία από τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη δραστηριότητα, για τους χορούς.

X: Στο Σύλλογό μας υπάρχουν τέσσερα χορευτικά τμήματα, παιδικό-εφηβικό, ενηλίκων και παραστάσεων, με 100 και πλέον χορευτές. Εκτός από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, στις οποίες συμμετέχουν τα τμήματα των χορευτικών τμημάτων που διατηρούμε, συμμετέχουν και σε δραστηριότητες άλλων Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Καταφέραμε και πήγαμε σε πολλές μεγάλες εκδηλώσεις και κερδίσαμε επάξια τα ευμενή σχόλια και τις εντυπώσεις του κόσμου.
Μία από τις μεγαλύτερες παρουσιάσεις μας ήταν στο Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακής Νεολαίας και στην Αδελφοποίηση των Σωματείων στη Θεσσαλονίκη του Ποντιακού, του Θρακιώτικου και Μικρασιάτικου. Είμαστε μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και καταφέραμε πέρυσι τέτοια εποχή, το 2023 δηλαδή, τον Μάιο, να κάνουμε αδελφοποίηση με τις Ομοσπονδίες των Μικρασιατών και των Θρακιωτών με μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία έλαβε μέρος ο Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών στο Βελλίδειο ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

Στους χορούς, στις πρόβες σας ή στις εκδηλώσεις σας, ποιος συνοδεύει τους χορούς με μουσική;

X: Εχουμε παιδιά που συμμετέχουν στο χορευτικό και ασχολούνται με τη μουσική. Είναι παιδιά τα οποία φοιτούν στο μουσικό σχολείο και στο ωδείο της πόλης μας. Συμμετέχουν και καλύπτουν τις μουσικές ανάγκες του χορευτικού τμήματος, το οποίο δίνει παραστάσεις είτε σε δική μας εκδήλωση είτε σε κάποια που συμμετέχουμε είτε σε κάποιο «παρακάθ» και καλύπτουν όλες τις μουσικές ανάγκες παίζοντας τα μουσικά όργανα λύρα, νταούλι, τουλούμι και κλαρίνο. Είναι παιδιά του συλλόγου, μέλη και χορευτές.

Τι ακριβώς είναι το «παρακάθ»;

Ζ: Το παρακάθ’ ή μουχαμπέτ είναι μια μικρή συντροφιά, όχι μια μεγάλη εκδήλωση, όπως ένας καλοκαιρινός ή ετήσιος χορός. Μαζευόμαστε λίγα άτομα, τραγουδάμε όλοι μαζί και τα παιδιά του συλλόγου μας αναλαμβάνουν τη μουσική.

Λειτουργεί στον σύλλογο βιβλιοθήκη με βιβλία ποντιακού περιεχομένου. Υπάρχει ενδιαφέρον για δανεισμό;

X: Στον χώρο του συλλόγου υπάρχει βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη με μεγάλο αριθμό βιβλίων που αφορούν κατά κύριο λόγο τον ποντιακό ελληνισμό. Την ιστορία, τη λαογραφία και γενικότερα τον πολιτισμό του Πόντου. Υπάρχουν όμως και βιβλία για τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και
την Καππαδοκία. Η βιβλιοθήκη μας προς το παρόν δεν είναι δανειστική. Μπορεί όμως να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες έρευνας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας και πιστεύουμε με τις ευγενικές χορηγίες των μελών μας ότι θα ολοκληρωθεί.

Θεσσαλονίκη συμμετοχή του συλλόγου στην αδελφοποίηση των ομοσπονδιών Ποντίων και Θράκης 2023

Παραδοσιακές συνταγές

Σάββας Καλεντεριδης συγγραφέας ομιλία στον σύλλογο για την γενοκτονία

Έχει ο σύλλογος θεατρική ομάδα; Και τι άλλες δράσεις έχετε στο σύλλογο;

X: Βεβαίως και έχουμε θεατρική ομάδα που απαρτίζεται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, ανθρώπους οι οποίοι είναι μέλη του συλλόγου μας. Το τελευταίο έργο το οποίο παρουσιάζουμε ακόμη και σήμερα είναι ένα έργο το οποίο έχει τίτλο «Έργατα και δουλείας» του Στάθη Ευσταθιάδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη. Με αυτό το έργο έχουμε δώσει σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας θεατρικές παραστάσεις .
Μία από τις δράσεις, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι η ποντιακή διάλεκτος. Η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου γίνεται από καθηγητή ιστορικό, ο οποίος αφιλοκερδώς αφιερώνει το χρόνο του και διδάσκει επίσης ιστορία και λαογραφία. Η δράση πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο σύλλογό μας σε μία αίθουσα του συλλόγου και είναι δωρεάν για όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου μας.
Οι άλλες δράσεις του συλλόγου καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Έχουν να κάνουν με ομιλίες που αφορούν την καθημερινότητά μας, τον πολιτισμό μας, τα ήθη, τα έθιμά μας, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ντοκιμαντέρ. Τα σεμινάρια ποντιακής κουζίνας θα συνεχιστούν για να γνωρίσουμε τα ποντιακά φαγητά και εδέσματα τα οποία είναι πάρα πολύ νόστιμα και υγιεινά.

Ποιες είναι οι μεγάλες εκδηλώσεις που κάνει ο σύλλογος;

X: Δύο είναι οι μεγάλες εκδηλώσεις του συλλόγου. Πρώτη είναι ο χειμωνιάτικος ετήσιος χορός που ως συνήθως γίνεται την περίοδο των εορτών του Χριστουγέννου και της Πρωτοχρονιάς. Γίνεται σε κάποιο οικογενειακό κέντρο της περιοχής μας με τη συμμετοχή μελών και καλλιτεχνικού προγράμματος. Και κάθε καλοκαίρι, εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε δημιουργήσει διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις «Τα Ακρίτια», τα οποία διοργανώνονται στο 2ο Γυμνάσιο των Γιαννιτσών την 1η Παρασκευή και Σάββατο του Ιουλίου. Μία εκδήλωση που έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία μας και έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Συμμετέχει πλήθος κόσμου με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πολλά χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία μας παρουσιάζουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου για τις δραστηριότητές του.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές στιγμές που έχει γνωρίσει ο Σύλλογος κατά τη διάρκεια της ιστορίας του;

X: Ο Σύλλογος έχει πάρα πολλές σημαντικές στιγμές. Δεν θα αναφερθώ στις στιγμές με τη μουσική και το χορό. Θα αναφερθώ στο γεγονός ότι το 2012 κληθήκαμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων να απαντήσουμε αν στις τάξεις των χορευτικών τμημάτων έχουμε παιδιά τα οποία σπουδάζουν, φοιτούν, είναι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και αν είναι άριστοι μαθητές και χορευτές. Παρουσιάσαμε τα μέλη του χορευτικού τμήματος εκείνη την περίοδο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία κάλεσε το σύλλογο μας να βραβεύσει τα παιδιά του χορευτικού μας ως τους καλύτερους χορευτές ηλικιακά στην Ελλάδα και σαν αριστούχους μαθητές τη χρονική περίοδο εκείνη.

Εκθέματα λαογραφικού μουσείου

Πρόεδρος Δημήτρης Χανταβαρίδης & υπ. δημοσίων σχέσεων Χρυσούλα Ζαρογουλίδου

Μπαίνοντας στην αίθουσα του πρώτου ορόφου ο επισκέπτης βρίσκεται σε ένα λαογραφικό μουσείο. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για τα εκθέματα;

X: Υπάρχει λαογραφικό μουσείο και γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε στο απόλυτο 100%. Μέχρι σήμερα καταφέραμε και συλλέξαμε παλαιά αντικείμενα, αντικείμενα μιας άλλης εποχής και τα έχουμε τοποθετήσει στο χώρο του συλλόγου μας. Φιλοξενούνται όλα αυτά και κοσμούν το χώρο μας στον πρώτο όροφο του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών. Είναι αντικείμενα τα οποία έχουν προσφερθεί από μέλη του Συλλόγου, ανθρώπους που είναι κοντά στον πολιτισμό, ανθρώπους που είναι κοντά στο σύλλογό μας και έχουν δει τη διάθεση και τη θέληση που έχουμε να οργανώσουμε ένα πλήρες λαογραφικό μουσείο. Είναι εκθεσιακό και μπορεί όποιος θέλει να το επισκεφθεί φυσικά κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Σύλλογο, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Ελάτε όλοι να δείτε τα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας και την τεχνολογία εκείνης της εποχής. Θα μείνετε ενθουσιασμένοι από το θέαμα που θα αντικρίσετε. Το Λαογραφικό Μουσείο είναι και θα είναι ανοιχτό και με χαρά μας θα δεχτούμε να το επισκεφθούν σχολεία της πόλης μας, πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε εδώ να τους ξεναγήσουμε στον χώρο μας.

Στην εποχή μας που ανθεί η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι νέοι έχουν απομακρυθεί από την παράδοση;

X: Η τεχνολογία παίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο πλέον στη ζωή μας και κυρίως στις ζωές των νέων. Βλέπουμε όμως με μεγάλη μας χαρά ότι τα νέα παιδιά είναι κοντά στους συλλόγους, είναι κοντά στο σύλλογό μας, χρησιμοποιούν την τεχνολογία, προσπαθούν μέσα από αυτή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Προβάλλουν τον εαυτό τους, τις δράσεις του συλλόγου μας, προωθούν τον πολιτισμό μας και μέσα από αυτή την προβολή καταφέρνουμε να φέρουμε περισσότερους νέους κοντά στο σύλλογο, γνωρίζοντας τους τα ήθη και την παράδοσης μας. Η διατήρηση και η συνέχιση της παράδοσής, των ηθών και των εθίμων μας, είναι πολύ σημαντική. Έχουμε καταφέρει και έχουμε βάλει θεμέλια, βάσεις πολύ δυνατές. Οι σύλλογοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοσή μας, τον πολιτισμό μας.

Αίθουσα συλλόγου – 2024

Χωρίς πολιτισμό, χωρίς ιστορία, δεν υπάρχει μέλλον.

Είμαστε εδώ, καταφέρνουμε και επιβιώνουμε και στοχεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο, σε ένα καλύτερο μέλλον. Καταφέραμε μέχρι σήμερα τα μέλη που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο να φέρουμε σε αυτό εδώ το επίπεδο το σύλλογό μας. Δημιουργήσαμε, κάναμε πολλές και συνεχίζουμε με δράσεις που στοχεύουμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη νεολαία και να φέρουμε περισσότερους νέους ανθρώπους κοντά μας. Να βάλουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο νέους ανθρώπους οι οποίοι θα συνεχίσουν αυτό το έργο που έχουμε αναλάβει και έχουμε φέρει σε αυτό το επίπεδο εμείς οι παλαιότεροι. Στόχος μας είναι η νεολαία.

Ποιος ο μελλοντικός στόχος σας;
Ένας από τους σημαντικούς στόχους του συλλόγου είναι να ολοκληρώσει το κατασκευαστικό κομμάτι του Ξενώνα Φιλοξενίας Πολιτιστικών Συλλόγων. Κάποιος σύλλογος ο οποίος επισκέπτεται την πόλη μας να έχει ένα σπίτι δικό του να μένει, να φιλοξενείται. Ευελπιστούμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι στο προσεχές μέλλον θα έχει ολοκληρωθεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας των επισκεπτών της πόλης των Γιαννιτσών.