ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ
-
Δημοσθένης Σουπιάδης
- 3 Δεκεμβρίου, 2024
“Ο καθένας στη δουλειά του και ο Τσομπάνης στα τυριά του”
μια ιστορία σχεδόν 50χρόνων…
Με γνώμονα την ποιότητα και την παράδοση, το Τσομπάνης Delicatessen συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των εκλεκτών γεύσεων στα Γιαννιτσά. Μέσα από την εξέλιξη της επιχείρησης και τη διατήρηση ισχυρών οικογενειακών αξιών, το κατάστημα έχει προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες, διατηρώντας πάντα την αφοσίωση στην εξυπηρέτηση των πελατών του. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, θα ανακαλύψουμε πώς συνδυάζεται η παράδοση με την καινοτομία στη λειτουργία του καταστήματος.
Μπορείτε να μας περιγράψετε πότε και πώς ιδρύθηκε η επιχείρηση και ποιες ήταν οι πρώτες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε ως οικογενειακή επιχείρηση;
Η επιχείρησή μας ιδρύθηκε το 1976 στο παλιό κατάστημά μας στην οδό Πλαστήρα, στο ισόγειο του κτηρίου όπου στεγαζόταν η τότε κλινική Λητώ και αργότερα Θηλέος Υγεία. Η ενασχόληση της οικογένειάς μου με τα τρόφιμα ξεκίνησε από μια καραμπόλα. Ο πατέρας μου Γρηγόριος Τσομπάνης, το 1975, άνοιξε τη Roma Pizza στα Γιαννιτσά, ενώ ο αδερφός του, ο θείος μου Νίκος Τσομπάνης, την ίδια χρονιά άνοιξε ένα μπακάλικο στην Πλαστήρα. Έπειτα από έναν χρόνο λειτουργίας, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να ανταλλάξουν πόστα και δουλειές. Έτσι, από αυτήν την ανταλλαγή επιχειρήσεων ξεκίνησε το ταξίδι μας, που συνεχίζεται για σχεδόν 50 χρόνια στην πόλη μας. Τα πρώτα χρόνια ήταν αναγνωριστικά, καθώς μιλάμε για μια εποχή που οι μεταφορικές δεν λειτουργούσαν όπως σήμερα, καθιστώντας την τροφοδοσία του καταστήματος ιδιαίτερα δύσκολη. Πολλές φορές ο ίδιος ο πατέρας μου ταξίδευε, για παράδειγμα, στην Κοζάνη για να φέρει τυριά (φέτα) για έναν ολόκληρο μήνα, επαναλαμβάνοντας το ταξίδι τον επόμενο μήνα. Η φέτα ήταν, από την αρχή, το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης. Για τυρί στου Τσομπάνη, ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακουγόταν στα καφενεία, όταν κάποιος ρωτούσε σχετικά. Σήμερα, διαθέτουμε περισσότερα από 12 παραδοσιακά τυριά (φέτες, αγελαδινά, κατσικίσια) χύμα και πάνω από 60 σκληρά τυριά, τόσο ελληνικά όσο και ξένα. Η ποικιλία, άλλωστε, ήταν πάντα το δυνατό μας σημείο.
Πότε πήρατε εσείς τα ηνία της επιχείρησης στα χέρια σας και ποιες ήταν οι βασικές αλλαγές που θελήσατε να πραγματοποιήσετε ώστε να εξελίξετε το κατάστημα;
Η επιχείρηση μεταβιβάστηκε στο όνομά μου όταν ο πατέρας μου βγήκε στη σύνταξη το 2009. Ωστόσο, πρακτικά είχα αναλάβει τα ηνία πριν το 2000. Βέβαια, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ζούσα και ανέπνεα μέσα στο μαγαζί. Σπούδασα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επέστρεψα στα Γιαννιτσά. Από τη στιγμή που ανέλαβα, ανανέωσα την ποικιλία των προϊόντων μας. Έκανα τη στροφή προς το delicatessen,. Delicatessen: το κατάστημα με τα εκλεκτά τρόφιμα.
Με πολύ τρέξιμο και ταξίδια σε όλη την Ελλάδα. Τότε δεν υπήρχε το internet, και μόνο μέσω γνωριμιών ή πληροφοριών από φίλους ή ακόμη και πελάτες μπορούσες να βρεις τα πιο μερακλίδικα αλλαντικά, τα πιο νόστιμα ελληνικά και ξένα τυριά, τα πιο «ψαγμένα» ζυμαρικά και διάφορα άλλα τρόφιμα. Αυτή η διαδικασία με βοήθησε πολύ, γιατί γνώρισα κόσμο και παραγωγούς με τους οποίους διατηρώ συνεργασία μέχρι σήμερα.
Το delicatessen του Τσομπάνη ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα. Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν ελάχιστα delicatessen, όπως του θρυλικού Κοσμά.
“1984” στο πρώτο μας κατάστημα στο ισόγειο της κλινικής Θηλέως Υγεία στην Πλαστήρα (παλιά κλινική ΛΗΤΩ)
“1994” Ο Γρηγόριος Τσομπανης λίγο μετά από τα εγκαίνια του τότε νέου μας καταστήματος στο χώρο τον οποίο βρισκόμαστε και σήμερα.
Τι ακριβώς είναι το “Τσομπάνης δια χειρός” και τι σας ώθησε να προσφέρετε μαγειρευτά φαγητά και φρέσκα σάντουιτς;
Το “δια χειρός Τσομπάνη” είναι η φυσική εξέλιξη του καταστήματός μας – το δίδυμο αδερφάκι του.
Η ιδέα γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γαλλία, όπου πολλά μαγαζιά σαν το δικό μας προσέφεραν ζεστό, μαγειρευτό φαγητό. Με το πέρασμα του χρόνου, οι καιροί άλλαξαν, η ιδέα ωρίμασε και το 2020 πραγματοποιήσαμε ολική ανακαίνιση στον χώρο μας, ώστε να εντάξουμε μια ολοκαίνουργια κουζίνα για μαγειρευτό φαγητό. Εδώ και τρία χρόνια προσφέρουμε καθημερινά, στο εκλεκτό κοινό μας, πιάτα, σάντουιτς και snacks με ποιότητα και αγνά υλικά.
Πόσοι άνθρωποι εργάζονται αυτή τη στιγμή στο κατάστημά σας και πώς διατηρείτε το οικογενειακό κλίμα που σας χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια;
Την στιγμή που μιλάμε, στο κατάστημά μας εργάζονται πέντε άτομα. Ο Δημήτρης, η ψυχή του καταστήματος, και ο Σταύρος, η καρδιά του, έχουν συμπληρώσει τριάντα χρόνια συνεργασίας ο καθένας. Χωρίς αυτούς, δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα. Πιο πρόσφατα, η ομάδα μας μεγάλωσε με το Μαράκι, το πιο γλυκό χαμόγελο και φύλακας άγγελος μας, τη super Κάτια, την ήρεμη δύναμη της κουζίνας μας, και τον Τάσο, τον μάγειρα που όλοι αγαπάμε για το παιδί που κρύβει μέσα του. Κυρίαρχη φυσιογνωμία και πραγματική κολόνα της όλης προσπάθειας είναι η σοφή Σοφία, η μητέρα μου. Αεικίνητη, χαμογελαστή και ακούραστη, σε εκείνη οφείλουμε το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας μας όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε τυχεροί, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, όσοι συνεργάτες εργάστηκαν μαζί μας και δεν βρίσκονται πλέον στην ομάδα μας, παραμένουν καλοί φίλοι. Το οικογενειακό πνεύμα είναι κάτι που νιώθεις αμέσως όταν ξεκινάς δουλειά εδώ. Από την πρώτη στιγμή, δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ μας, κάτι που βοηθά να σπάσει γρήγορα ο πάγος.
Είναι συμφέρον της επιχείρησης να είναι ευχαριστημένος ο άνθρωπος που εργάζεται για αυτήν – μια αρχή που διδάχθηκα από τον πατέρα μου και την οποία εφαρμόζω με συνέπεια.
Καλός υπάλληλος είναι ο ευχαριστημένος υπάλληλος.
Είναι φανερό ότι η ποιότητα αποτελεί για εσάς προτεραιότητα. Ποιες διαδικασίες εφαρμόζετε για να διασφαλίζετε πως κάθε προϊόν που προσφέρετε είναι απολύτως σε άριστη κατάσταση;
Εχθρός του καλού το καλύτερο.
Η ποιότητα ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας. Είναι μια πραγματικότητα που κληρονομήθηκε από τους γονείς στα παιδιά. Τσομπάνης = Ποιότητα. Η εξήγηση είναι απλή: δεν σερβίρουμε ούτε διαθέτουμε προϊόντα για τα οποία αμφιβάλλουμε. Ακόμα και αν τα έχουμε προμηθευτεί, αν υπάρχει έστω και η παραμικρή υποψία, το προϊόν αποσύρεται άμεσα.
Εξίσου σημαντική είναι και η καθαριότητα. Ακόμα και σε παλαιότερες εποχές, όταν η ασφάλεια τροφίμων δεν ήταν προτεραιότητα για πολλές επιχειρήσεις, οι δικοί μας πάγκοι γυάλιζαν και όλα τα μηχανήματά μας άστραφταν. Για εμάς, η καθαριότητα είναι ζήτημα ηθικής, και τηρούμε αυτόν τον κανόνα από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας.
Η ποιότητα ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας του καταστήματος, ποιες εκδηλώσεις θεωρείτε ότι έχουν ξεχωρίσει και ποιες έχουν γίνει πλέον θεσμός για εσάς και τους πελάτες σας;
Από το 2000 και μετά, διάφορες ενέργειες και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός του καταστήματος. Πρώτοι στα Γιαννιτσά φέραμε τις γευστικές δοκιμές. Νέα προϊόντα που δοκίμαζες εντός του καταστήματος, με την ευκαιρία να γνωρίσεις και τον παραγωγό. Να μιλήσεις μαζί του και να γνωρίσεις τον άνθρωπο πίσω από το προϊόν.
Για αρκετά χρόνια οργανώσαμε γευστικές δοκιμές εκλεκτών κρασιών, με καλεσμένους πολύ σημαντικούς οινοπαραγωγούς, οι οποίοι εκείνα τα χρόνια έκαναν δειλά-δειλά τα πρώτα τους βήματα στην ελληνική αγορά. Ο κ. Γκλίναβος, ο πρώτος Έλληνας οινολόγος με σπουδές στο Bordeaux της Γαλλίας, ο κ. Παπαδόπουλος (Τέχνη Αλυπίας) από τη Δράμα με το υπέροχο οινοποιείο, ο σπουδαίος κ. Χρυσοχόου από τη Νάουσα και άλλοι μας έκαναν την τιμή να μας συστήσουν τα κρασιά τους. Ήταν πολύ ωραίες, κλειστές εκδηλώσεις με προσκλήσεις. Σαββατόβραδα με φίλους από διάφορες περιοχές, ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη, που συνδύαζαν τα ψώνια τους από το κατάστημα με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις. Τα λουκάνικα είχαν πάντα την τιμητική τους στις εκδηλώσεις μας. Ψησταριές και τσίπουρα κάθε Τσικνοπέμπτη για πολλά χρόνια, καθώς και prive εκδηλώσεις στην αυλή μας με επιτόπιες γευσιγνωσίες. Η μεγαλύτερη, όμως, εκδήλωση τα τελευταία 10 περίπου χρόνια είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Χοληστερίνης. Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, έξω από το κατάστημα και κόντρα στην πολλή δουλειά που έχουμε εκείνη την ημέρα, χάρη στη βοήθεια πολλών φίλων-εθελοντών, διοργανώνουμε ψηστήρι με λουκάνικα και μπουφέ με διάφορους μεζέδες, φτιαγμένους Δια Χειρός Τσομπάνη από την κουζίνα μας. Όλα δωρεάν, όλα κερασμένα από το κατάστημα, με το τσίπουρο να ρέει άφθονο και με live DJ set. Είναι ο τρόπος μας να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους πελάτες και φίλους μας για όλη τη χρονιά που μας στήριξαν.
Η μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ έγκειται στο γεγονός ότι εκείνη την ημέρα συγκεντρώνουμε στον χώρο όλους τους ετεροδημότες φίλους που ζουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο. Στην ουσία, το φεστιβάλ είναι ένα σημείο συνάντησης, ένα ετήσιο ραντεβού που συνεχώς μεγαλώνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι Γιαννιτσά Πρωτοχρονιά και να μην περάσεις από του Τσομπάνη.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την επιχείρηση; Έχετε κάποια νέα πλάνα ή καινοτομίες που θέλετε να εισάγετε τα επόμενα χρόνια;
Το 2026, αν είμαστε όλοι καλά, θα κλείσουμε 50 χρόνια λειτουργίας. Μισός αιώνας ιστορίας. Η αυλή μας αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά μας. Σκοπεύουμε να τη μετατρέψουμε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για γευσιγνωσίες, εταιρικές συναντήσεις (meetings) και κατά παραγγελία μενού για μικρές παρέες ή ομάδες. Τα 130 τ.μ. υπογείου που διαθέτουμε σκοπεύουμε να το μεταμορφώσουμε σε χώρο συντήρησης και παλαίωσης σπάνιων τυριών, αλλαντικών και οίνων. Ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα με τις σωστές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ώστε να φιλοξενεί και να «ξεκουράζει» γευστικούς θησαυρούς από όλο τον κόσμο. Δειλά δειλά, εδώ και λίγο καιρό, αναλαμβάνουμε catering για μικρές εκδηλώσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες πελατών που γνωρίζουν την ποιότητα που προσφέρουμε. Στο πλάνο μας βρίσκεται η οργάνωση ενός πλήρους catering και γενικότερα η παρασκευή κατά παραγγελία για ομάδες, συλλόγους ή οικογενειακές εκδηλώσεις. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει μικρής έκτασης συνεστιάσεις, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Από το 1976, το Τσομπάνης Delicatessen αποτελεί την πιο σταθερή και ποιοτική επιλογή. Η αγάπη για ό,τι κάνουμε μας καθοδηγεί.