“TATTOO STORIES”

Ο Γιώργος Ζώρης μας μιλά για το πάθος και τις ιστορίες πίσω από τα Σχέδια

Ο Γιώργος ένας καταξιωμένος tattoo artist, μας ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της τέχνης των τατουάζ. Με αγάπη για το σχέδιο και χρόνια εμπειρίας, μας μιλά για την πορεία του από τη διακόσμηση στο tattoo, τις δυσκολίες και τις συγκινήσεις που συνοδεύουν κάθε δημιουργία και την προσωπική του εξέλιξη ως καλλιτέχνης.

Πόσα τατουάζ έχεις επάνω σου; 

Για tattoo artist, δεν έχω πολλά… σίγουρα όχι όσα θα ήθελα! Αυτό, ίσως, επειδή ασχολήθηκα επαγγελματικά με την τέχνη του tattoo σχετικά μεγάλος σε ηλικία, γύρω στα 28-29.

 

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την τέχνη του τατουάζ;

 Είναι μια μεγάλη ιστορία… Κατ’ αρχάς, σπούδασα τεχνικός διακόσμησης στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έγινε και η πρώτη μου επαφή με τον χώρο, καθώς το σπίτι μου ήταν κοντά σε ένα από τα πιο γνωστά tattoo studios της πόλης. Επειδή κυκλοφορούσα με σχέδια της σχολής στα χέρια, κάποια στιγμή μου έκαναν πρόταση να «βγάζω» σχέδια για πελάτες τους, με αμοιβή ένα ποσοστό από το τατουάζ. Αυτό συνέβη γύρω στο 2001-2002. Όταν επέστρεψα στα Γιαννιτσά, ανέλαβα την καφετέρια μας στην Αγαθοβούλου, την οποία διαχειρίστηκα για 10 χρόνια. Όταν την έκλεισα, έπρεπε να βρω κάτι άλλο να κάνω για να ζήσω. Τα tattoo είχαν πλέον γίνει mainstream, και έπειτα από προτροπή και μεγάλη βοήθεια από τον αδερφό μου, καθώς και από τη γενικότερη στήριξη της οικογένειάς μου, άνοιξα το πρώτο μου tattoo studio.

 

Ποιο ήταν το πρώτο τατουάζ που έκανες ποτέ; Πώς ένιωσες; 

Το πρώτο τατουάζ που έκανα ήταν πάνω μου, πολύ πριν ανοίξω το studio. Τα αμέσως επόμενα ήταν σε μέλη της οικογένειάς μου και σε άτομα από το προσωπικό της καφετέριας. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτά τα παιδιά που με εμπιστεύτηκαν.

 

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου στυλ τατουάζ και γιατί; 

Δεν έχω ένα μόνο αγαπημένο στυλ. Όλα τα στυλ έχουν κάτι να προσφέρουν. Δουλεύω διάφορα στυλ, όπως Realistic Black & Grey, Surrealism, Blackwork/Dotwork, Oldschool, Traditional, Neotraditional, Newschool, Mandala, Fineline, και Contemporary Art. Μαζί με τον πελάτη επιλέγουμε το στυλ που του ταιριάζει καλύτερα για το σχέδιο που έχει στο μυαλό του. Παρόλο που δεν το δουλεύω πολύ, λατρεύω το Japanese.

 

Τι σημαίνει για εσένα το τατουάζ ως μορφή τέχνης; 

Αρχικά, το tattoo είναι πράγματι μια μορφή τέχνης και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να περιθωριοποιούμε όσους έχουν τατουάζ. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, η τέχνη του τατουάζ είναι μία από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς σε όλον τον κόσμο «βάφουν» τα σώματά τους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια, είτε στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετουργιών είτε ως σύμβολα κοινωνικής θέσης ή απλά για αισθητικούς λόγους. Προσωπικά πιστεύω πως τα τατουάζ πλέον είναι μέρος του σύγχρονου lifestyle και της κουλτούρας μας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν έστω ένα μικρό tattoo.

 

Ποιο είναι το πιο δύσκολο τατουάζ που έχεις δημιουργήσει και γιατί;

Από τεχνικής άποψης, θα έλεγα πως δεν υπάρχουν δύσκολα τατουάζ. Υπάρχουν αυτά που μπορείς να κάνεις και αυτά που δεν μπορείς. Ίσως κάποια σχέδια να είναι πιο απαιτητικά και να χρειαστούν αρκετές ώρες, αλλά ως εκεί. Τα πιο δύσκολα, για εμένα, είναι εκείνα που συμβολίζουν τον χαμό ή την απώλεια ενός ανθρώπου, τα λεγόμενα “Memorial Tattoos”. Θυμάμαι ένα περιστατικό πριν από κάποια χρόνια, όταν έκανα πορτρέτο του Βαγγέλη Βροντζού στη μητέρα και τον παππού του. Η συγκίνηση ήταν τόσο μεγάλη, που πέρασα δύο νύχτες άυπνος. Αν θα το ξαναέκανα; Εννοείται. Αυτά τα τατουάζ θεωρώ πως είναι τα πιο δύσκολα, γιατί δεν είναι απλώς ένα σχέδιο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Πώς προσαρμόζεις τα σχέδιά σου στις ιδέες και τις προσωπικότητες των πελατών; 

Δυστυχώς, λόγω του διαδικτύου και κυρίως του Pinterest, οι πελάτες έρχονται με πολύ συγκεκριμένα σχέδια. Εγώ προσπαθώ να κάνω μια συζήτηση με τον πελάτη και να προσαρμόσω το σχέδιο ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο σώμα του.

Τι σε εμπνέει περισσότερο: η ελευθερία να δημιουργείς ή οι προκλήσεις που θέτουν οι πελάτες; 

Το ιδανικό είναι ο πελάτης να μου πει τι σχέδιο θέλει, σε ποιο σημείο το θέλει και να μου δείξει δύο-τρία σχέδια που του αρέσουν. Από εκεί και πέρα, να με αφήσει να δημιουργήσω κάτι αποκλειστικά για εκείνον, δίνοντάς μου την ελευθερία να δουλέψω όπως θέλω!

Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο αίτημα που έχεις δεχτεί για τατουάζ; 

Μετά από τόσα χρόνια στον χώρο, τα «ασυνήθιστα» μοιάζουν συνηθισμένα! Έχω κάνει τατουάζ σε γεννητικά όργανα, στην πατούσα, στο πτερύγιο του αυτιού, ακόμη και στον ουρανίσκο. Όσο για τα σχέδια, τίποτα δεν θεωρώ πλέον ασυνήθιστο. Αρνούμαι, όμως, να κάνω φασιστικά σύμβολα ή σχέδια που προσβάλλουν την αισθητική μου. Πώς εξελίσσεις τις τεχνικές σου; Συμμετέχεις σε σεμινάρια ή εκθέσεις; Συμμετέχω σε πολλές εκθέσεις tattoo, σε Ελλάδα και εξωτερικό –πάνω από 30. Έχω και κάποια βραβεία σε διαγωνισμούς που γίνονται σε αυτές τις εκθέσεις! Παρακολουθώ, επίσης, σεμινάρια από καλλιτέχνες που θαυμάζω και προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς. Στον χώρο αυτόν πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθεις.

Tattoo Convention στην Γερμανία

Thessaloniki Tattoo Convention

Πώς βλέπεις την εξέλιξη της κουλτούρας του τατουάζ στα Γιαννιτσά και γενικά στην Ελλάδα; 

Όλοι οι συνάδελφοι που ασχολούνται με την τέχνη αυτή στην πόλη μας είναι πολύ αξιόλογοι καλλιτέχνες και άνθρωποι, και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της tattoo κουλτούρας σε μια μικρή πόλη, όπως τα Γιαννιτσά, όπου όλοι, λίγο-πολύ, γνωριζόμαστε. Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της κουλτούρας, ώστε να είναι αποδεκτή από περισσότερο κόσμο. Γιατί μπορεί σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να υπάρχει tattoo κουλτούρα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά στην επαρχία είναι πιο δύσκολο να γίνει αποδεκτή.

Ποια είναι η συμβουλή σου για όσους σκέφτονται να κάνουν το πρώτο τους τατουάζ; 

Αρχικά, η απόφαση για ένα πρώτο τατουάζ πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, καθώς είναι μια μορφή δέσμευσης για όλη σου τη ζωή. Το επόμενο βήμα είναι να βρεις τον κατάλληλο καλλιτέχνη. Κάθε καλλιτέχνης ειδικεύεται σε διαφορετικά στυλ, όπως ρεαλισμό ή old school σχέδια, οπότε επιλέγουμε τον κατάλληλο. Για ανήλικους, πρέπει να υπάρχει έγκριση του κηδεμόνα. Προσωπικά, συμβουλεύω στις νεαρές ηλικίες τα διακριτικά τατουάζ σε μη εμφανή σημεία, τόσο για το επαγγελματικό μέλλον όσο και για να μην το μετανιώσουν. Για παράδειγμα, έχω αρνηθεί τατουάζ σε ανήλικο στον λαιμό, παρά την έγκριση του κηδεμόνα. Τελικά, πέρασε σε στρατιωτική σχολή, και αν το είχαμε κάνει, θα είχε πρόβλημα!

Στο studio σου, εκτός από tattoo, με τι άλλο ασχολείσαι; 

Στο Tats Me Tattoo Studio, εκτός από tattoo, κάνουμε body piercings και, σύντομα, θα προσθέσουμε υπηρεσίες permanent make-up και tooth gems. Επίσης, έχουμε T-shirts με σχέδια μας, κοσμήματα και προϊόντα περιποίησης tattoo.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι ως tattoo artist; Οι στόχοι μου… χμ, δεν ξέρω τι να απαντήσω! Έχω καταφέρει περισσότερα απ΄ όσα ονειρευόμουν. Διαχειρίζομαι το studio εδώ στα Γιαννιτσά και έχω επεκταθεί στη Γερμανία με ένα ακόμη studio. Θέλω να εξελιχθώ και να βελτιωθώ, γιατί πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις. Ένας από τους μελλοντικούς μου στόχους είναι να δημιουργήσω μια σχολή tattoo. Προς το παρόν, όμως, εστιάζω στο να είμαι καλός και ουσιαστικός μπαμπάς, καθώς, με τα συνεχή ταξίδια, η οικογένειά μου με έχει στερηθεί πολύ. Ευχαριστώ τη σύζυγό μου, την Αναστασία, που με αντέχει και με στηρίζει.