Το ελληνικό πούρο φτιάχνεται στην Κρύα Βρύση

Πούρα στην Κρύα Βρύση; Ακούγεται παράξενο και όμως είναι πραγματικό. Τα αδέλφια Άρης και Κώστας Κωνσταντινίδης μας υποδέχθηκαν σε έναν ζεστό χώρο όπου γίνεται όλη η παραγωγή των πούρων, και μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ένα απολαυστικό πούρο. Η συζήτηση έγινε με τον Άρη Κωνσταντινίδη κάτω από τους ήχους τζαζ μουσικής και τα αρώματα του καπνού των πούρων.

Τι σημαίνει Vamma del Sol; 

Το όνομα είναι μία μίξη δύο γλωσσών. Το Vamma είναι από τα Ελληνικά και περιγράφει το βαθυκόκκινο χρώμα που βγαίνει κατά την δύση του ηλίου και το del Sol είναι από τα Ισπανικά και αναφέρεται στον ήλιο. Μεταφορικά λοιπόν σημαίνει το απόσταγμα του ηλίου.

Πως γεννήθηκε η ιδέα του ελληνικού πούρου; 

Από ένα περιγραφικό ντοκιμαντέρ το οποίο περιέγραφε το πως γίνεται η παραγωγική διαδικασία στην Κούβα. Διαπίστωσα ότι οι καπναποθήκες (Casa de Tabaco) είναι ίδιες με τις δικές μας και χρησιμοποιείται ίδια διαδικασία αποξήρανσης και πρώτης επεξεργασίας. Η διαφορά είναι ότι εκεί το αρχικό προϊόν κοστίζει 20 δολάρια, ενώ εδώ μόνο 2. Στην ουσία ο καπνός φύεται σε μια περιοχή και απορροφά χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του. Εφόσον υπάρχει βιοποικιλότητα έχουμε πολύπλοκο προϊόν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι για να έχουμε γεύση και αρώματα, απλά «μπλέκουμε» τις ποικιλίες της ίδιας οικογενείας και δίνουμε στον ενδιαφερόμενο ένα τελικό προϊόν. Δεν χρειάζεται να βάλουμε γλυκερίνη ή φώσφορο, ούτε έχουμε ατμίσει το προϊόν για να δώσει τα χαρακτηριστικά του. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το γεγονός ότι το προϊόν παράγεται με τους ιδιαίτερα αυστηρούς κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής της ΕΕ και μεταποιήθηκε μόνο με νερό, έχουμε ένα ποιοτικό και αγνό τελικό προϊόν.

 

Ήταν εύκολο να ξεκινήσει κάτι τέτοιο; 

Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Κατ’  αρχήν δεν υπήρχε τεχνογνωσία. Επίσης όταν αντιμετωπίζεις τέτοια «κλειστά» προϊόντα υπάρχουν σημεία τα οποία δεν είναι προσβάσιμα. Για παράδειγμα, η διαδικασία των ζυμώσεων παρά το γεγονός ότι είναι μία ανοιχτή διαδικασία, κάθε εργαστήριο έχει τα μυστικά του τα οποία ποτέ δεν αποκαλύπτονται σε έναν τρίτο. Αυτό το αντιμετωπίσαμε με δοκιμές των χαρμανιών, πέταγμα, ξανά δοκιμή, μέχρι να πετύχει το τελικό προϊόν που επιθυμούσαμε.

Είναι εύκολο να συντηρηθεί μία τέτοια επιχείρηση; Όταν είσαι μόνος σου, τα εμπόδια είναι πολύ περισσότερα. Επέλεξα όμως να μείνω εδώ και όχι να φύγω στα Σκόπια ή στην Βουλγαρία, γιατί αυτή είναι οι χώρα μου, εδώ είναι οι άνθρωποί μου, σε αυτήν την χώρα προσφέρω. Για μένα αυτό είναι και ένα είδος πατριωτισμού, ζω, εργάζομαι, παράγω και ει δυνατόν εξάγω φέρνοντας συνάλλαγμα στην χώρα μου. Το στοίχημα δεν είναι να γίνω πιο μεγάλος σαν επιχείρηση, αλλά να γίνουμε πολλοί στον χώρο, να γίνουν 10-20 μονάδες στην περιοχή και να διεκδικήσουμε ανάπτυξη. Αυτήν την προτροπή έδωσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 με την αναμόρφωση της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία έδωσε στον αγρότη ένα μεταβατικό στάδιο που θα είχε εξασφαλισμένη μία εισοδηματική σταθερότητα, αλλά θα έπρεπε ο ίδιος να βρει τρόπο να βγει στην αγορά.

Το πούρο στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένο, θεωρείται ακριβό και το έχουμε συνδυάσει με καπνά την Λατινική Αμερική. Ο καπνός δεν είναι παρεξηγημένο προϊόν. Είναι ένα από τα τρία προϊόντα που ανέστησαν την Ελλάδα. Ο Βενιζέλος είδε τις προοπτικές και προώθησε τον καπνό στην Βόρεια Ελλάδα μετά την αθρόα είσοδο προσφύγων. Τους έδωσε μικρούς κλήρους να βιοποριστούν, ο καπνός αναπτύχθηκε και φτάσαμε το 1920 να αποτελεί το 6,1 % στο ΑΕΠ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα μιλάμε για το 9-11 % του τουριστικού προϊόντος το οποίο το θεωρούμε πάρα πολύ μεγάλο.

“Η απόλαυση ενός πούρου απαιτεί χρόνο, χώρο και την τέχνη του σωστού καπνίσματος.”

Ένας καπνιστής πούρων ποτέ δεν έχει ένα είδος πούρου στον υγραντήρα του. Μπορεί να έχει μία μάρκα, αλλά έχει διαφορετικά φορμάτ, διαφορετικά χαρμάνια. Ανάλογα με την στιγμή, επιθυμείς διαφορετική ένταση, διαφορετική πολυπλοκότητα, διαφορετικό χρόνο καπνίσματος. Η διαφορά τσιγάρου και πούρου είναι ότι το τσιγάρο είναι κάτι το καθημερινό, σε ακολουθεί σε ότι δραστηριότητα κάνεις. Το πούρο έχει κανόνες: Δεν καπνίζουμε κάθε μέρα, οι γευστικοί μας θύλακες πρέπει να επανέλθουν για να το απολαύσουμε, πρέπει να έχουμε τον χρόνο και τον χώρο για να καπνίσω ένα πούρο. ʼλλωστε αυτός είναι και ο τρόπος που παρουσιάζω το προϊόν μου, στον συγκεκριμένο χώρο δεν διαθέτουμε απλά τα προϊόντα μας. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να μυηθεί στην όλη παραγωγική διαδικασία, να δει πως τυλίγονται τα πούρα, να αντιληφθεί την όλη διαδικασία, να απολαύσει ένα πούρο με την σωστή διαδικασία. Να δει την απόλαυση με όχημα το δικό μου πούρο.

Τι παραγωγή έχει η μονάδα σας; 

Δεν είναι μονάδα, είναι οικοτεχνία, για μένα αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση στο χειροποίητο πούρο. Το ζητούμενο δεν είναι να γίνει ένα βιομηχανικό προϊόν, αντίθετα βασιζόμαστε σε μικρές μονάδες καθετοποιημένες ή συνεργαζόμενες μεταξύ τους. Δημιουργούμε υπεραξία στην τοπική κοινωνία του νομού Πέλλας. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο βιώσιμο μοντέλο για την ανάπτυξη της υπαίθρου σε όλη την διάρκεια του έτους. Αναφορικά με την δική μας οικοτεχνία η δυναμικότητά της είναι περίπου 30.000 προϊόντα ετησίως

Η οικοτεχνία σας όπως την ανέφερες, δημιουργεί το πούρο από την αρχή, από τον σπόρο του καπνού; 

Ακριβώς, αλλά αυτό δεν είναι το ιδανικότερο μοντέλο. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχουν συμπράξεις σε επίπεδο τριών, τεσσάρων οικογενειών, καθώς στην Ελλάδα η οικογένεια είναι η μονάδα αναφοράς. Έτσι θα μπορούσαμε να είχαμε άλλη ευελιξία και μεγαλύτερη εξειδίκευση, ειδικά όταν επιθυμούμε να ανέβει η παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν ένα-δύο άτομα να τα κάνουν όλα.

Σχέδια και όνειρα για το μέλλον; 

Να ανοίξουμε την γευστική παλέτα των προϊόντων μας με νέα και να δημιουργηθούν άλλες αντίστοιχες οικοτεχνίες με τις οποίες θα δημιουργηθεί ένας υγιής συναγωνισμός, αλληλεπίδραση και αλληλοβοήθεια. Όπως γίνεται με τις μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα.

Τα προϊόντα σας είναι διαθέσιμα στο εμπόριο; 

Με την διεθνή αναταραχή των τελευταίων ετών, τα κανάλια διακίνησης άρχισαν να μας προτιμούν. Υπάρχουν καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε αρκετά σημεία στην Ελλάδα, καθώς δίνουμε και απευθείας σε καπνοπωλεία. Φυσικά υπάρχει και ο απευθείας τρόπος από εμάς, όχι όμως μέσω e-shop καθώς το θεωρούμε απρόσωπο. Αρκεί μία επικοινωνία με εμάς. Προκαλούμε και προσκαλούμε τους υποψήφιους αγοραστές να έρθουν στον χώρο μας να δοκιμάσουν και αν μείνουν ικανοποιημένοι μπορούμε να αποστείλουμε τα προϊόντα μας σε όλη την Ελλάδα.

Κλείσαμε με μία αίσθηση ότι με λίγη διάθεση, αρκετή μελέτη και όρεξη, όλα είναι πιθανά. Πούρα από την Κρύα Βρύση. Ακούγεται ανέκδοτο όμως είναι ένα όνειρο μίας οικογένειας που έγινε πραγματικότητα.