Ένα εκλεπτυσμένο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι,
που συνδυάζει την τρυφερή γαλοπούλα με την πλούσια γεύση του κάστανου, τυλιγμένο σε μία κομψή μπαλοτίνα και συνοδευόμενο από βελούδινη σάλτσα γραβιέρας, πουρέ γλυκοπατάτας, ψητά καρότα και αρακά ποσέ. Ένα πιάτο που ενώνει την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

Υλικά για 4 άτομα
Για το φιλέτο:

  • 4 φιλέτα γαλοπούλας (περίπου 220 γρ. το καθένα, χτυπημένα)
  • 300 γρ. κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. λευκό κρασί (για τη σάλτσα)
  • 150 γρ. λευκό κρασί (για το ψήσιμο)
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 130 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
  • Κόκκοι πιπεριού (για άρωμα)

Για τα συνοδευτικά:

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες (βρασμένες και πολτοποιημένες)
  • 300 γρ. καρότα (καθαρισμένα και κομμένα σε λωρίδες)
  • 200 γρ. αρακάς (φρεσκοκαθαρισμένος)
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά της επιλογής σας

Εκτέλεση

Προετοιμασία Μους Κάστανου

  1. Σε ένα μπλέντερ, χτυπήστε τα βρασμένα κάστανα με 100 γρ. κρέμα γάλακτος, μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής μους.
  2. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι για ισορροπία στη γεύση.

Γέμιση και Δέσιμο

  1. Απλώστε τα χτυπημένα φιλέτα γαλοπούλας σε μια επιφάνεια με διατροφική μεμβράνη από κάτω.
  2. Τοποθετήστε μια γενναιόδωρη ποσότητα μους κάστανου στο κέντρο κάθε φιλέτου.
  3. Τυλίξτε το γεμισμένο φιλέτο με τη μεμβράνη, σχηματίζοντας μία μπαλοτίνα, σαν να φτιάχνετε μια καραμέλα. Στη συνέχεια, μαγειρέψτε το για λίγα λεπτά στον ατμό.

Μαγείρεμα

  1. Σε ένα τηγάνι, λιώστε 50 γρ. βούτυρο και σοτάρετε την κάθε μπαλοτίνα, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
  2. Προσθέστε τους κόκκους πιπεριού και 150 γρ. λευκό κρασί. Καλύψτε το τηγάνι και αφήστε τα να σιγοβράσουν για περίπου 25-30 λεπτά.

Προετοιμασία Σάλτσας Γραβιέρας

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε 100 γρ. κρέμα γάλακτος με το υπόλοιπο κρασί (150 γρ.).
  2. Προσθέστε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατέψτε, μέχρι να λιώσει το τυρί.
  3. Διαλύστε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και προσθέστε το στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Συνοδευτικά

  1. Πουρές Γλυκοπατάτας: Πολτοποιήστε τις βρασμένες γλυκοπατάτες με 50 γρ. βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο γάλα για πιο κρεμώδη υφή.
  2. Ψητά Καρότα: Απλώστε τα καρότα σε ταψί, ραντίστε τα με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20-25 λεπτά.
  3. Αρακάς Ποσέ: Ζεματίστε τον αρακά σε βραστό αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά. Στραγγίστε τον και περάστε τον γρήγορα από παγωμένο νερό.

Σερβίρισμα

  1. Κόψτε τα μπαλοτίνα σε φέτες και τοποθετήστε τα στο κέντρο του πιάτου.
  2. Γαρνίρετε με τη σάλτσα γραβιέρας.
  3. Προσθέστε τον πουρέ γλυκοπατάτας, τα ψητά καρότα και τον αρακά στο πιάτο.
  4. Διακοσμήστε με φρέσκα μυρωδικά ή λίγη τριμμένη γραβιέρα.