Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι μια πάθηση που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία αν παραμείνουν αρρύθμιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Ο διαβήτης διακρίνεται σε 3 βασικούς τύπους (τύπου 1, τύπου 2 & διαβήτης κύησης) και άλλους ειδικούς τύπους διαβήτη, καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική αιτιολογία και μηχανισμό. Ωστόσο, ανεξαρτήτως του τύπου του διαβήτη, η ρύθμιση του διαβήτη επιτυγχάνεται μέσα από ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλάνο (φαρμακευτική αγωγή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος, τακτικός έλεγχος των τιμών του σακχάρου αίματος), σημαντικό μέρος του οποίου καταλαμβάνει η διατροφή.

Μια ισορροπημένη διατροφή -και συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή- αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διαχείριση της νόσου, συμβάλλει στην ομαλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην πρόληψη επιπλοκών και στην προαγωγή της γενικότερης υγείας.

Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου, αν έχω διαβήτη;

Για όποιον τύπο διαβήτη κι αν μιλάμε, παρακάτω θα βρεις 4 σημεία-κλειδιά:

#1 Διαχείριση Βάρους:

Ο έλεγχος του βάρους και του σωματικού λίπους είναι κρίσιμος για τα άτομα με διαβήτη. Ειδικά στον διαβήτη τύπου 2, μια υγιεινή διατροφή βοηθά στη διατήρηση ή απώλεια βάρους (αν χρειάζεται), βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας ακόμα και τις ανάγκες για φαρμακευτική αγωγή.

#2 Έλεγχος Ποσότητας και Ποιότητας Υδατανθράκων:

Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει το σάκχαρό μας.

  • Ποιότητα: Προτίμησε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, και απόφυγε τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως γλυκά, αναψυκτικά και γλυκά σνακ.

    • Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και ομαλοποιούν την αύξηση του σακχάρου.
    • Τα επεξεργασμένα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης προκαλούν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Ποσότητα: Ακόμα και αν οι υδατάνθρακες που καταναλώνεις είναι ανεπεξέργαστοι, μην ξεχνάς ότι επηρεάζουν το σάκχαρό σου. Για τον καθορισμό της συνολικής ποσότητας κατανάλωσης, μπορεί να σε βοηθήσει ένας εξειδικευμένος διατροφολόγος.

#3 Συχνότητα Γευμάτων:

Κατανάλωσε μικρά, τακτικά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα (3-5/24ωρο) για να αποφεύγεις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης. Αυτό απαιτεί προγραμματισμό γευμάτων και σχεδιασμό τους εκ των προτέρων, ώστε να αποφύγουμε τις πρόχειρες & ανθυγιεινές λύσεις.

#4 Ισορροπημένη Σύνθεση Γευμάτων:

Κάθε γεύμα (κύριο ή σνακ) πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Η σωστή αναλογία βοηθά στη ομαλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Extra Tips:

  1. Αποφεύγουμε τα “κακά” λιπαρά και επιλέγουμε τα “καλά”.
    • Προτίμησε λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται σε αβοκάντο, ελαιόλαδο και ψάρια πλούσια σε Ω-3.
  2. Μειώνουμε το αλάτι.
    • Προτίμησε βότανα, μυρωδικά & μπαχαρικά στο μαγείρεμα.
  3. Αποφυγή αλκοόλ.
    • Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει αιτία σοβαρής υπογλυκαιμίας, ειδικά σε όσους λαμβάνουν ινσουλίνη ή ινσουλινοεκκριταγωγά φάρμακα.

Τι αλλάζει, αν λαμβάνω ινσουλίνη;
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται απόλυτα εξατομικευμένη καθοδήγηση από τον ιατρό και τον διατροφολόγο σου για τον καλύτερο συγχρονισμό των γευμάτων με τη λήψη ινσουλίνης και εκπαίδευση στην καταμέτρηση υδατανθράκων.

Τι συστήνεται για τον διαβήτη κύησης;
Συστήνεται σωστή διατροφή -σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω- για ρύθμιση του σακχάρου αλλά και ελεγχόμενη πρόσληψη βάρους σύμφωνα με τον ΔΜΣ της μητέρας κατά την έναρξη της κύησης. Αν αντιμετωπίζεις διαβήτη κύησης, η διατροφή σου θα πρέπει να σχεδιαστεί αποκλειστικά από έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο.

Συνολικά, ο διαβήτης δεν μπορεί να σου στερήσει μια φυσιολογική και «γλυκιά» ζωή… αρκεί να εκπαιδευτείς στη διαχείρισή του, διατροφικά αλλά και γενικότερα. Η εκπαίδευση γύρω από τη διατροφή αποτελεί μέσο για να ελέγξουμε τον διαβήτη· είναι, όμως, και ένα εργαλείο για την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας.